Gorges Les Vigneaux Sur Lie Domaine Michel Brégeon 2013.

Gorges Les Vigneaux Sur Lie Domaine Brégeon 2013

Muscadet to francuskie wytrawne białe wino z Doliny Loary, wytwarzane ze szczepu Melon de Bourgogne (Melon Blanc), które może powstawać w 4 apelacjach kontrolowanego pochodzenia: Muscadet Sèvre-et-Maine (najstarsza i największa, powołana w 1936 r., gleby pochodzenia wulkanicznego, powstają tu najlepszej jakości Muscadet), Muscadet Coteaux de la Loire (gleby granitowe i łupkowe), Muscadet Côtes de Grand Lieu (najmłodsza apelacja, istniejąca od lat ‘90 ubiegłego stulecia) oraz Muscadet (obejmuje te winnice regionu, które nie mieszczą się w żadnej z ww. apelacji, istnieje od 1937 r.).

Domaine Michel Brégeon to nieduża, licząca niespełna 9 hektarów winnica, położona w Les Guisseaux w gminie Gorges, niespełna 4 km od Clisson i ok. 30 km na południowy wschód od Nantes. Obejmuje około siedmiu hektarów (gabro) w Gorges i jeden hektar (granit) w Clisson, ze średnim wiekiem winorośli około 70 lat (najstarsze krzewy liczą przeszło 100 lat). Przy 7000 krzewów winorośli na hektar, wydajność jest niższa niż 30 hl/ha. Cechą charakterystyczną regionu jest to, że zróżnicowany skład mineralny gleby (gabro i granit) oraz różny poziom nasłonecznienia podbijają złożoność soków, w pełni wykorzystując potencjał Melon de Bourgogne. W 2011 r. posiadłość Michel Brégeona przejął młody winemaker Frédéric Lailler. Brégeon to jeden z pionierów produkcji wysokiej jakości Muscadet, przez lata stojący na czele najcenniejszych winnic cru wokół Nantes (Cru Gorges, Cru Clisson). Michel tworzył wina wyjątkowe, subtelne i głębokie, stworzone do leżakowania, a Fréd Lailler kontynuuje jego dzieło.

Gabro, obok granitu, jest jedną z najważniejszych skał magmowych w regionie Sèvre-et-Maine. Takie terroir daje wina napięte, ekspresyjne, wysoce skoncentrowane i mocno mineralne. Pod względem składu, gabro jest niemal identyczne z bazaltem, z tą różnicą, że gabro tworzy bardziej gruboziarniste formy, gdy powoli stygnie pod ziemią, podczas gdy bazalt charakteryzuje się znacznie drobniejszą krystaliczną strukturą, tworzoną podczas szybkiego stygnięcia na powierzchni. Terroir gabro na obszarze między Gorges, Le Pallet i Vallet daje wina właśnie w takim stylu, a butelki w rodzaju Gorges Les Vigneaux 2013 z Domaine Michel Brégeon (vigneron Fréd Lailler) to jedne z najbardziej ekscytujących doświadczeń z Muscadet, jakie zapisały nam się w pamięci. I to nie tylko dlatego, że mieliśmy przyjemność opróżnić dwie butelki – jedną na około-hellfestowym urlopie w Mouzillon, rzut beretem od Gorges, a drugą kilka lat później, w domu.

Gorges Les Vigneaux (dosł. Winorośle Gorges) ze słynnego gabro to czysty Melon de Bourgogne z gron z ręcznego zbioru, dojrzewający przez co najmniej 30 miesięcy na drobnym osadzie drożdżowym (sur lie) w stalowych kadziach. W rezultacie powstało wino pięknie treściwe, o idealnej równowadze pomiędzy elegancką gładkością a orzeźwiającą kwasowością. Gorges jest wyraziste, mocno skoncentrowane, wyróżnia je niesamowita ekspresja, świetna kwasowość i doskonała mineralna tekstura. Stare winorośle i długie dojrzewanie na osadzie dały wspaniałe rezultaty: bogate wino o złożonej strukturze, eleganckie, z niezwykłym potencjałem starzenia (z powodzeniem może leżakować dekadę lub dłużej). Pyszne sauté, nie tylko w okolicach Gorges, nie tylko latem i niekoniecznie o zachodzie słońca. Znakomicie komponuje się z rybami, owocami morza (moules marinières wołają o to wino!) i dojrzewającymi serami.

Nazwa: Gorges Les Vigneaux Sur Lie Domaine Michel Brégeon 2013 Muscadet Sèvre-et-Maine AOC
Kraj: Francja
Region: Pays de la Loire, Muscadet-Sèvre-et-Maine
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: 100% Melon de Bourgogne
Moc: 12%
Wino przywieźliśmy z Gorges

Gorges Les Vigneaux Domaine Michel Brégeon 2013

Gorges Les Vigneaux Domaine Michel Brégeon 2013