• kilka kromek dobrego chleba
  • kilka łyżeczek dobrej musztardy (tu: holenderska musztarda z żurawiną)
  • kawałek dobrego dojrzałego żółtego sera (np. Old Amsterdam)
  • kilka garści listków bazylii
  • jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine

Pyszne grzanki i lekka, świeża sałatka. Coś w sam raz na dobre śniadanie.

To przepis nieco inspirowany Holandią; użyłem tu po prostu dwóch pochodzących stamtąd składników – musztardy z żurawiną, która okazała się zaskakująco ostra, jak na ów owocowy dodatek oraz dojrzałego żółtego sera (Oude Kaas), który znalazł się również w tej sałatce:

KOLOROWA SAŁATKA NA KANAPCE

Podana z grzankami prosta sałatka z bazylii, soczystego jabłka i orzechów włoskich dodaje całości lekkości i świeżego charakteru.

Tosty z serem i salatka L_02

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. W tosterze opiecz kromki chleba.

3. W misce wymieszaj starty na tarce ser oraz musztardę, aż powstanie coś w rodzaju pasty.

4. Rozsmaruj pastę na grzankach i ułóż je na blasze do pieczenia.

5. Piecz pod górnym grillem do czasu, aż ser ładnie się zrumieni.

6. W międzyczasie przygotuj sałatkę: pokrój jabłko w drobną kostkę i na wszelki wypadek skrop je sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiało. Dodaj grubo posiekane orzechy włoskie oraz posiekaną bazylię (generalnie nie siekam ziół, ale w tym przypadku zrobiłem wyjątek). Dodaj oliwę i wymieszaj.

7. Gotowe grzanki podawaj z sałatką.

Smacznego!

Tosty z serem i salatka L_07