- 4 jajka
- 3 łyżki mąki (tu: z konopi)
- 2 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
- mleko (może być roślinne)
- 2 garście jagód goji
- sól
- łyżka cukru (tu: z palmy kokosowej, Surovital)
- trochę whisky
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- masło lub organiczny olej kokosowy do smażenia
- kilka listków świeżej mięty
Kaiserschmarrn z czekoladą i jagodami goji.
CZYTAJ TEŻ: KONOPIE – SUPERFOOD W ZASIĘGU RĘKI
Brzydki, ale przepyszny. Tego typu słodkie śniadanie to przyjemność, którą od czasu do czasu zdecydowanie warto sobie zafundować; zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Użyj najlepszego kakao, do jakiego masz dostęp, a końcowy efekt w pełni Ci to wynagrodzi.
Do omletu użyłem mąki z konopi, ale możesz wykorzystać także inną bezglutenową mąkę (np. ryżową, owsianą, teff, jaglaną, kasztanową, etc.), albo – jeśli nie przeszkadza Ci obecność glutenu – po prostu mąkę pszenną.
Pamiętaj też, że kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski podaje się w postaci nieregularnych kawałków. Nie przewraca się go w całości na drugą stronę, tylko dzieli na części jeszcze podczas smażenia. Wprowadza to trochę bałaganu na patelni, ale nie warto się tym przejmować, bowiem wszystkie kawałki szybko i ładnie się zetną.
PRZEPIS:
- Suszone jagody goji zalej niewielką ilością whisky i wstaw do lodówki na noc (albo przynajmniej na kilka godzin – ZOBACZ).
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodaj do niego kakao i wymieszaj, a następnie dorzuć lekko odciśnięte jagody goji. Całość wymieszaj.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
- Smaż omlet na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.
- Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp cukrem, który skarmelizuje się podczas smażenia.
- Gotowy omlet posyp wiórkami posiekanej gorzkiej czekolady oraz grubo posiekaną lub porwaną na kawałki miętą.
Tutaj wygląd nie ma znaczenia. Zjadłabym od razu, w tym momencie ;)
Wygląda dobrze! Zresztą to na domowe śniadanie, więc nie musi być AŻ TAK pięknie ;) Czym zastąpiłbyś jagody goji?
Żurawiną, rodzynkami… Suszone śliwki, pokrojone na mniejsze kawałki, też dobrze „zagrają” z kakao i czekoladą.
Czy mąka z konopii to po prostu zmielone ziarna (łuskane lub nie) konopii? Czy jeszcze coś innego?
Mąka to mąka:-) To samodzielny produkt, który można zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową – ryżową, jaglaną, kasztanową, etc. Łuskane ziarno jest zbyt miękkie, by zmiksować je na sypką mąkę, na łuskane z kolei szkoda młynka, a poza tym produkt końcowy też raczej mąki nie zastąpi.