• 4 jajka
  • 3 łyżki mąki (tu: z konopi)
  • 2 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
  • mleko (może być roślinne)
  • 2 garście jagód goji
  • sól
  • łyżka cukru (tu: z palmy kokosowej, Surovital)
  • trochę whisky
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • masło lub organiczny olej kokosowy do smażenia
  • kilka listków świeżej mięty

Kaiserschmarrn z czekoladą i jagodami goji.

CZYTAJ TEŻ: KONOPIE – SUPERFOOD W ZASIĘGU RĘKI

Brzydki, ale przepyszny. Tego typu słodkie śniadanie to przyjemność, którą od czasu do czasu zdecydowanie warto sobie zafundować; zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Użyj najlepszego kakao, do jakiego masz dostęp, a końcowy efekt w pełni Ci to wynagrodzi.

Do omletu użyłem mąki z konopi, ale możesz wykorzystać także inną bezglutenową mąkę (np. ryżową, owsianą, teff, jaglaną, kasztanową, etc.), albo – jeśli nie przeszkadza Ci obecność glutenu – po prostu mąkę pszenną.

Pamiętaj też, że kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski podaje się w postaci nieregularnych kawałków. Nie przewraca się go w całości na drugą stronę, tylko dzieli na części jeszcze podczas smażenia. Wprowadza to trochę bałaganu na patelni, ale nie warto się tym przejmować, bowiem wszystkie kawałki szybko i ładnie się zetną.

Kaiser z czekolada L_05

PRZEPIS:

  1. Suszone jagody goji zalej niewielką ilością whisky i wstaw do lodówki na noc (albo przynajmniej na kilka godzin – ZOBACZ).
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodaj do niego kakao i wymieszaj, a następnie dorzuć lekko odciśnięte jagody goji. Całość wymieszaj.
  4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
  5. Smaż omlet na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.
  6. Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp cukrem, który skarmelizuje się podczas smażenia.
  7. Gotowy omlet posyp wiórkami posiekanej gorzkiej czekolady oraz grubo posiekaną lub porwaną na kawałki miętą.

Kaiser z czekolada L_04

Kaiser z czekolada L_03

Kaiser z czekolada L_08