• 200 g czerwonej lub białej komosy ryżowej
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 czarna marchew (opcjonalnie)
  • 1 fenkuł
  • 2 pomarańcze
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1-2 łyżki syropu z daktyli (może być również miód albo np. syrop z agawy)
  • pieprz, sól
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia
  • oliwa extra vergine

Komosa ryżowa z marchewkami, pomarańczami i koprem włoskim.

Młode, zgrabne marchewki są wdzięcznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw – sałatek, przystawek, dań głównych. Wystarczy tylko upiec je w piekarniku albo po prostu usmażyć na patelni. Drugi sposób jest szybszy i – wbrew pozorom – wcale nie wymaga dużej ilości tłuszczu.

Użyłem tu nierafinowanego oleju kokosowego (a także odrobiny organicznego syropu z daktyli), dzięki czemu danie zachowało wegański charakter. Smażąc warzywa przykryj patelnię na kilka pierwszych minut – dzięki temu marchewki szybciej zmiękną; później wystarczy tylko chwilę podsmażyć je bez przykrywki, wówczas nadmiar płynu odparuje i warzywa pięknie się skarmelizują.

Kolendra, pomarańcze i fenkuł świetnie komponują się z marchwią, a całość uzupełnia – znakomita zawsze i wszędzie – quinoa czyli komosa ryżowa.

Komosa z warzywami L_03

Komosa z warzywami L_11

PRZEPIS:

  1. Przepłucz i ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut). Ugotowana quinoa powinna wchłonąć całą wodę (jeśli tak się nie stanie, odcedź komosę na sicie o drobnych oczkach). Do ugotowanej komosy wlej trochę oliwy, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj.
  2. W tym czasie przekrój bulwę fenkułu wzdłuż na pół, usuń twardą trójkątną końcową część i cienko posiekaj warzywo. Przełóż do miski, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Gdy komosa będzie gotowa, przełóż ją do miski. Dzięki temu fenkuł zmięknie, ale zachowa chrupkość.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju kokosowego i wrzuć młode nieobrane ze skórki marchewki. Marchewki wrzuć w całości; ewentualne grubsze sztuki przekrój wzdłuż na połówki. Wymieszaj, przykryj patelnię i smaż przez kilka minut aż zaczną mięknąć. Zdejmij przykrywkę, wlej syrop z daktyli, dodaj owoce fenkułu i listki tymianku. Smaż – co jakiś czas mieszając – aż marchewki będą miękkie, ale zachowają sprężystość.
  4. W tym czasie obierz ze skóry pomarańcze, usuń białą błonę i pokrój owoce w plastry.
  5. Do miski przełóż grubo posiekaną kolendrę, porwane na kawałki plastry pomarańczy oraz marchewki wraz z sosem z patelni. Wymieszaj i podawaj.

Komosa z warzywami L_08

Komosa z warzywami L_07

Komosa z warzywami L_01