- 200 g czerwonej lub białej komosy ryżowej
- pęczek młodej marchewki
- 1 czarna marchew (opcjonalnie)
- 1 fenkuł
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka kolendry
- 1-2 łyżki syropu z daktyli (może być również miód albo np. syrop z agawy)
- pieprz, sól
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia
- oliwa extra vergine
Komosa ryżowa z marchewkami, pomarańczami i koprem włoskim.
Młode, zgrabne marchewki są wdzięcznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw – sałatek, przystawek, dań głównych. Wystarczy tylko upiec je w piekarniku albo po prostu usmażyć na patelni. Drugi sposób jest szybszy i – wbrew pozorom – wcale nie wymaga dużej ilości tłuszczu.
Użyłem tu nierafinowanego oleju kokosowego (a także odrobiny organicznego syropu z daktyli), dzięki czemu danie zachowało wegański charakter. Smażąc warzywa przykryj patelnię na kilka pierwszych minut – dzięki temu marchewki szybciej zmiękną; później wystarczy tylko chwilę podsmażyć je bez przykrywki, wówczas nadmiar płynu odparuje i warzywa pięknie się skarmelizują.
Kolendra, pomarańcze i fenkuł świetnie komponują się z marchwią, a całość uzupełnia – znakomita zawsze i wszędzie – quinoa czyli komosa ryżowa.
PRZEPIS:
- Przepłucz i ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut). Ugotowana quinoa powinna wchłonąć całą wodę (jeśli tak się nie stanie, odcedź komosę na sicie o drobnych oczkach). Do ugotowanej komosy wlej trochę oliwy, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj.
- W tym czasie przekrój bulwę fenkułu wzdłuż na pół, usuń twardą trójkątną końcową część i cienko posiekaj warzywo. Przełóż do miski, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Gdy komosa będzie gotowa, przełóż ją do miski. Dzięki temu fenkuł zmięknie, ale zachowa chrupkość.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju kokosowego i wrzuć młode nieobrane ze skórki marchewki. Marchewki wrzuć w całości; ewentualne grubsze sztuki przekrój wzdłuż na połówki. Wymieszaj, przykryj patelnię i smaż przez kilka minut aż zaczną mięknąć. Zdejmij przykrywkę, wlej syrop z daktyli, dodaj owoce fenkułu i listki tymianku. Smaż – co jakiś czas mieszając – aż marchewki będą miękkie, ale zachowają sprężystość.
- W tym czasie obierz ze skóry pomarańcze, usuń białą błonę i pokrój owoce w plastry.
- Do miski przełóż grubo posiekaną kolendrę, porwane na kawałki plastry pomarańczy oraz marchewki wraz z sosem z patelni. Wymieszaj i podawaj.
Obłędna!!!
Czy nierafinowany olej kokosowy nadaje się do smażenia?
Tak.