• MASA PRALINKOWA:
  • 70 g orzechów laskowych w czekoladzie (Raw Cocoa)
  • 70 g morwy w czekoladzie (Raw Cocoa)
  • 120 g daktyli (tu: świeże irańskie)
  • 25 g płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami)
  • 60 g mąki kokosowej
  • 100 g czekolady kawowej (Raw Cocoa)
  • 3 łyżki nierafinowanego bio oleju (masła) kokosowego
  • laska wanilii
  • dowolne orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady kawowej (Raw Cocoa)

Pralinki czekoladowe z bakaliami, które błyskawicznie przygotujesz samodzielnie w domu.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 17 pralinek (tu: w formie kostek – 9 sztuk oraz mini muffinów – 8 sztuk).

Wykorzystane do zrobienia tych pralinek czekolady i bakalie w czekoladzie Raw Cocoa nie zawierają mleka ani białego rafinowanego cukru.

Dosładzane są jedynie cukrem palmowym, czyli odparowanym sokiem z palmy kokosowej.

PRZEPIS:

1. Orzechy laskowe i morwy w czekoladzie posiekaj i wrzuć do miski.

2. Daktyle wypestkuj, porwij na małe kawałki i wrzuć do miski.

3. Płatki kokosowe posiekaj i razem z wanilią i mąką kokosową dodaj do miski.

4. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody) i wlej do miski z bakaliami.

5. Wymieszaj wszystko dokładnie do pełnego połączenia składników.

6. Gotową masę przełóż do foremek.

7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę na polewę.

8. Rozpuszczoną czekoladę wyłóż łyżeczką na masę pralinkową w foremkach i rozprowadź po całej powierzchni. Pralinki możesz dodatkowo udekorować dowolnymi bakaliami.

9. Wstaw na noc do lodówki.

10. Wyjmij pralinki z foremek i podawaj. Możesz je przechowywać w lodówce do 7 dni (ZOBACZ).

Smacznego!

Pralinki raw L_05

Pralinki raw L_02

 

Pralinki raw L_04