• 3 pomarańcze
  • kilka pomidorów
  • mały pęczek rzodkiewek
  • trochę świeżej kolendry
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz (opcjonalnie)

Sałatka z pomarańczy, pomidorów i rzodkiewek.
Algarve słynie z wyjątkowo smacznych pomarańczy. Dojrzewające tu owoce nie są wielkie, dorodne i idealnie pomarańczowe. Wyglądają zwyczajnie, są raczej małe, a ich skóra bywa pokiereszowana, ale ich soczystości i niezwykłej słodyczy nie da się porównać z niczym innym – smakują obłędnie. Mają bardzo delikatny miąższ, zupełnie niewyczuwalne błony pomiędzy cząstkami i cienką skórkę. A do tego kosztują naprawdę niewiele.

Świetnie nadają się do codziennego jedzenia tak po prostu lub na przykład na sok. Podczas urlopu zjedliśmy ich naprawdę sporo, między innymi pod postacią takiej prostej sałatki, którą przyrządzałem w kilka minut na każde śniadanie. Pycha, pomarańcze bardzo lubią się z pomidorami, polecam!

Sprawdź też inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH

salatka-z-taviry-l_09

salatka-z-taviry-l_01

salatka-z-taviry-l_03

PRZEPIS:

  1. Umyj pomidory, rzodkiewki i owoce. Pomarańcze obierz ze skóry.
  2. Do dużej miski wrzuć pokrojone pomidory oraz posiekane rzodkiewki.
  3. Pomarańcze pokrój na kawałki i przełóż do miski wraz z sokiem, który wyciekł podczas krojenia.
  4. Dodaj listki kolendry, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie pieprz. Ja tradycyjnie nie solę takich sałatek, ale jeśli chcesz, możesz użyć soli lub dodać inne przyprawy.

salatka-z-taviry-l_07

salatka-z-taviry-l_02