Karp w pomarańczach i ziemniaki w pistacjowym pesto.

Karp to odwieczny symbol tradycyjnej polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Nawet jeśli połowa rodziny za nim nie przepada, w świąteczny czas i tak musi pojawić się na stole. Smażony, pieczony, w galarecie. Przyrządzony według tradycyjnej receptury babci czy prababci albo zgodnie z jakimś starym regionalnym zwyczajem lub też całkiem inaczej – nowocześnie, w towarzystwie składników lub dodatków, które tradycyjnie z karpiem wcale nie muszą się kojarzyć. To ryba, która, choć bezsprzecznie przynależy do świątecznej tradycji, również może stać się przedmiotem kulinarnych eksperymentów.

Rybę upiekłem w pomarańczach, z pistacjami i rodzynkami, które świetnie kontrastują z jej delikatnym mięsem. Jako dodatki podałem ziemniaki w pistacjowym pesto z rukoli i sałatkę z kolorowych warzyw korzeniowych (PRZEPIS).

Tak podany karp sprawdzi się nie tylko jako główny bohater kolacji wigilijnej. Polecam!

I. Karp w pomarańczach pieczony z bakaliami

karp-z-pistacjami-l_02

Karp pieczony w pomarańczach z pistacjami, fot. FACET I KUCHNIA

Jeśli o mnie chodzi, karpia uwielbiam od zawsze, pod jednym wszakże warunkiem: najwspanialszy jest wtedy, kiedy przyrządzi go moja mama :-) Szczególnie lubię pieczonego w folii. Gdy zaś z karpiem mierzę się sam, dla wygody sięgam zwykle po rybę w postaci filetów. Filety należy dokładnie oczyścić (taka uroda karpia), ale poza tym nie wymagają żadnych szczególnych zabiegów, a do tego szybko się pieką.

Składniki:

1 duży filet z karpia
2 pomarańcze
3 cytryny
2 duże garście rodzynek ekologicznych (ciemnych)
2 garście pistacji nieprażonych i niesolonych
oliwa extra vergine
sól
pieprz

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dokładnie oczyść i oskrob karpia z łusek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W naczyniu do zapiekania ułóż plastry pomarańczy i cytryny. Posyp połową rodzynek i pistacji.
  4. Ułóż rybę skórą do góry. Skrop oliwą i dodaj resztę pistacji i rodzynek.
  5. Wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Upieczone plastry pomarańczy i cytryn możesz wykorzystać do polania sokiem kawałków ryby.

karp-z-pistacjami-l_09

karp-z-pistacjami-l_05

karp-z-pistacjami-l_12

karp-z-pistacjami-l_11

II. Ziemniaki w pistacjowym pesto

Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do ziemniaków. Najczęściej przygotowuję od razu większą porcję, a jednocześnie stawiam na pesto w lżejszej wersji – rezygnuję z parmezanu i ograniczam ilość oliwy na rzecz soku z cytryny. Dzięki temu lekko kwaskowaty smak pesto dodaje ziemniakom lekkości i świeżości. Jako że to wersja świąteczna, jako bazy do pesto użyłem pistacji i dodałem sok z pomarańczy.

Pistacje to znakomity dodatek do każdego pesto, także tego bardziej tradycyjnego, z bazylią i parmezanem. Możesz użyć dowolnych ziół, ale wyrazista w smaku rukola i aromatyczny świeży rozmaryn pasują tu idealnie.

Najlepsze niesolone łuskane pistacje kupisz w PISTACJE.PL. Są nie tylko chrupkie i pyszne, ale przede wszystkim świeże (nieprażone), dzięki czemu zachowały pełnię wartościowych składników odżywczych.

Z podanych proporcji składników otrzymasz taką ilość pesto, która spokojnie wystarczy na 1 kg ziemniaków. Jeśli nie zużyjesz całego, dodaj je np. do pieczonych warzyw, wytrawnych placków, naleśników czy kanapek.

Składniki:

ok. 500 g ziemniaków (tu: młode francuskie)
100 g rukoli
2 gałązki świeżego rozmarynu
50 g pistacji nieprażonych i niesolonych
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
oliwa extra vergine
sól
pieprz

karp-z-pistacjami-l_04

karp-z-pistacjami-l_01

PRZEPIS:

  1. Zmiksuj krótko rukolę i listki rozmarynu z porządnym chlustem oliwy i sokiem z pomarańczy oraz cytryny.
  2. Dodaj pistacje, dopraw solą i pieprzem, po czym miksuj dopóty, dopóki nie zmielisz dość drobno pistacji. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  3. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  4. Odlej wodę i pozostaw ziemniaki w garnku. Do ciepłych ziemniaków dodaj pesto, wymieszaj i podawaj.

Sprawdź też inne PRZEPISY Z PISTACJAMI

***
KONKURS

W związku z tym, że bardzo często pytacie, gdzie można kupić nieprażone i niesolone pistacje, mamy dla Was mały konkurs. Do wzięcia jest pół kilograma tych chrupkich zielonych orzeszków prosto ze sklepu PISTACJE.PL

karp-z-pistacjami_16

Zadanie konkursowe jest bardzo proste: w komentarzu pod postem napisz, do czego użyjesz pistacji, jeśli trafią do Ciebie?

Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu zostanie opublikowany na stronie.

Konkurs trwa od 2 do 5 grudnia br. do końca dnia. Wyniki opublikujemy w Mikołajki – 6 grudnia. Dobrej zabawy!

***

WYNIKI KONKURSU

Dziękujemy wszystkim za udział, zaangażowanie i dodane odpowiedzi!

Pistacje do kulinarnych eksperymentów otrzymuje:

Rafał i Ania (komentarz z 3 grudnia)

Gratulujemy:-) Nagrodę wysyła sklep Pistacje.pl.

***

karp-z-pistacjami-l_13

panforte-l_15

Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki pistacje.pl.