• kilka różnokolorowych marchewek (pomarańczowe, białe, purpurowe, żółte)
  • 1 mały żółty burak
  • 1 mały burak chioggia
  • 1/2 granatu
  • 2 duże garście pistacji
  • garść orzeszków pini
  • duża garść suszonych wiśni
  • duża garść listków mięty
  • oliwa extra vergine
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny

Sałatka z buraków i marchewki.

Od zawsze mam słabość do surowej marchwi, a w tej sałatce dodatkowo pojawia się też surowy burak (bez obaw, cienko pokrojony jest świetny).

Tak już jest, że gdy tylko na targu wpadnie mi w oko pięknie prążkowana chioggia lub żółty burak, kupuję je bez zastanowienia. Mają zakodowany jakiś przedziwny magnetyzm ;-)

Poszukaj różnokolorowych marchewek; dzięki temu sałatka będzie optymistycznie kolorowa :-) Buraki – żółty oraz chioggia – dodają dodatkowego uroku.

warzywa_01

Sałatkę możesz podać i zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepsza jest na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Pod wpływem marynaty z soku z pomarańczy, cytryny i oliwy warzywa miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. To samo dotyczy pistacji, pinioli i wiśni, które pięknie chłoną sok.

W razie potrzeby po wyjęciu sałatki z lodówki dodaj trochę soku z pomarańczy albo oliwy.

salatka-z-pistacjami-l_01

salatka-z-pistacjami-l_08

PRZEPIS:

  1. Marchewki i buraki umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki przy pomocy mandoliny. Przełóż do miski.
  2. Dodaj listki mięty, pistacje, piniole, wiśnie oraz pestki granatu.
  3. Wlej chlust oliwy, dodaj sok z pomarańczy i cytryny, wymieszaj i podawaj.

salatka-z-pistacjami-l_06

salatka-z-pistacjami-l_05

salatka-z-pistacjami-l_03