• ok. 300 g świeżego pecorino (lub innego miękkiego sera)
  • trochę oliwy extra vergine
  • garść pistacji (niesolonych, nieprażonych)
  • pieczywo chrupkie

Pieczony pecorino.

To przepis inspirowany doskonałym deserem (tak – ser to najlepszy deser!), jakiego kilkukrotnie próbowaliśmy w restauracji Su Tzilleri e su Doge w Cagliari (RECENZJA). Ich młody zapiekany pecorino był tak dobry, że po pierwszym zamówieniu wiedzieliśmy, że musimy wrócić po więcej 🙂

Dla nas – niepoprawnych seromaniaków – ser na deser to zawsze najlepsza opcja, a w Cagliari na szczęście ser w karcie deserów występuje dość powszechnie. I trudno się dziwić, Sardyńczycy są bowiem niezwykle dumni z bogactwa wytwarzanych na wyspie serów (w zdecydowanej większości z owczego i koziego mleka), nie tylko z pecorino.

Klasyczna wersja deseru to ser podawany na sporym kawałku ułamanego tradycyjnego sardyńskiego chrupkiego chleba pane carasau. To płaskie pszenne chlebki w postaci cienkich jak płatki, delikatnych i kruchych podpłomyków. Nam serwowano wersję glutenfree, czyli bez chleba – sam ser na kamieniu (ZOBACZ).

W moim przepisie zamiast pane carasau używam bezglutenowego domowego chrupkiego pieczywa (PRZEPIS). Standardowo wypiekając takie chlebki dzielę blat ciasta na kromki; tym razem na potrzeby przepisu upiekłem go w całości, tak by można było połamać go na odpowiednio duże kawałki.

Pistacje to opcjonalny dodatek. Na Sardynii pieczony pecorino podaje się saute. Warto zamówić do niego np. któreś z lokalnych białych wytrawnych Vermentino.

pieczony-pecorino-l_02

Pieczony pecorino na chrupkim chlebie, fot. FACET I KUCHNIA

pieczony-pecorino-l_01

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dwa małe prostokątne naczynia, np. tartaletki (albo jedno większe) wyłóż papierem do pieczenia i natłuść oliwą (ZOBACZ).
  3. W naczyniach ułóż cienkie plastry sera (ZOBACZ).
  4. Wstaw pod górną grzałkę piekarnika i piecz, aż ser całkiem się rozpuści i zrumieni z wierzchu.
  5. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia (ZOBACZ). Jeśli na powierzchni sera zebrał się tłuszcz, nadmiar odlej, po czym wyjmij ser z naczynek.
  6. Ser podaj na chlebie, posypanym grubo posiekanymi pistacjami.

pieczony-pecorino-l_08

pieczony-pecorino-l_07

pieczony-pecorino-l_06

pieczony-pecorino-l_05