- 85 g płatków owsianych górskich (tu: bezglutenowe)
- 85 mielonego odtłuszczonego lnu
- 2 łyżki lucumy (Surovital)
- 6 dużych fig (ok. 100 g)
- 1 banan
- 5 łyżek surowego gorzkiego kakao (Surovital)
- 1 łyżeczka mielonego mango
- 25 g jagód goji
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 50 g płynnego miodu (tu: rozmarynowy)
- szczypta soli
Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu zdrowa przekąska – ciastka owsiane z suszonymi owocami. Bez pieczenia.
Ciastka nie zawierają cukru ani mąki. Jeśli wolisz, zamiast goji i fig możesz użyć dowolnych innych suszonych owoców.
Jedna owsiana kulka waży ok. 55-60 g i ma ok. 200-220 kcal. Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 10 ciastek, w zależności od wielkości formowanych kulek.
Sprawdź też:
1. Płatki owsiane upraż – mieszając – na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
2. Figi pokrój na małe kawałki.
3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, lucumę, mielony len, mielone mango, sól, 2 łyżki gorzkiego kakao bez cukru, figi i jagody goji. Odstaw.
4. Dokładnie rozgnieć banana na gładką masę i odstaw.
5. W niedużym rondlu na małym ogniu podgrzej olej kokosowy wraz z miodem i mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Zagotuj, dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao i papkę z banana. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Przelej zawartość rondla do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, tak by masa utworzyła coś na kształt ciasta. Tym razem ciasto będzie gęstsze niż w przypadku TYCH CIASTEK.
7. Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości – mniej więcej – renklody (dużej śliwki). Gotowe kulki odkładaj na talerz.
8. Wstaw ciastka na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ciastka możesz przechowywać w lodówce do 10 dni.
Świetne
Super propozycja dla dzieci, dziękuję!
Wyglądają cudnie, uwielbiam ciasteczka :)
Prześliczne i jaki zdrowy skład
Świetny pomysł. Będę robić :)
Pycha
Zajefajne!