Pana Chocolate – surowa organiczna czekolada z Antypodów. Z pomarańczą i figami.

Pana Chocolate to marka świetnych australijskich surowych czekolad. Organicznych, robionych ręcznie, o niskim indeksie glikemicznym, wegańskich (bez mleka i jego pochodnych), bezglutenowych, koszernych, bez soi i rafinowanego cukru, wytwarzanych zgodnie z regułami fair trade.

Kakao, z którego powstają czekolady Pana pochodzi z Boliwii i jest zbierane ręcznie. Kokosy pozyskiwane są na Filipinach, tłoczone na zimno masło kakaowe pochodzi z Peru, nektar z palmy kokosowej (jako jedno ze słodzideł) – z Indonezji, ciemny syrop z agawy – z Meksyku, dziki karob – z Hiszpanii, a organiczny cynamon – ze Sri Lanki.

Opakowanie czekolady jest ładne i dopracowane – mały, gruby kartonik, a w środku kompaktowa tabliczka owinięta w kolorowy papier ze skromną grafiką. Każda sztuka pakowana jest ręcznie.

Czekolady Pana oferowane są w poręcznym (i naszym ulubionym) rozmiarze mini. Mała 44-gramowa tabliczka w formacie batonikowym dzieli się na 6 grubych kwadratowych kostek.

Tabliczka z figami ma gładką, delikatną i dość zaskakującą konsystencję; to zasługa dodatku oleju kokosowego (etykieta nie podaje jego zawartości %). Jest naturalnie miękka i jedwabista, pełna smaku, a jednocześnie wypełniają ją dobrze wyczuwalne małe kawałki suszonych, ale mimo wszystko dość soczystych i ciągnących się fig.

W aromacie króluje niesamowicie mocna dzika pomarańcza. W smaku wyraźnie dominują figi, a pomarańcza dobrze je uzupełnia.

Jedyne, do czego można się przyczepić, to ilość słodzideł w jednej tabliczce o zawartości 70% kakao, która – jako gorzka – powinna być bardziej wytrawna. Po co pakować do czekolady jednocześnie odparowany nektar palmy kokosowej (cukier kokosowy), karob i ciemny syrop z agawy, a do tego wszystkiego jeszcze figi? Wystarczyłby sam cukier kokosowy albo tylko agawa + figi i pomarańcza. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo smaczna tabliczka, choć jak na gorzką – nieco zbyt słodka.

Produkt organiczny, wegański, bez soi, bez laktozy, koszerny i bezglutenowy (certyfikowany jako gf)

Opakowanie: kartonik i papier
Waga: 44 g
Skład: kakao, masło kakaowe, olej kokosowy, ciemny syrop z agawy, nektar z kwiatów palmy kokosowej, figi 14%, olejek z dzikiej pomarańczy 1%, karob, cynamon, sól himajalska.
Zawartość kakao 70%. Wszystkie składniki są certyfikowane jako pochodzące z upraw bio/eko.

Producent: Pana Chocolate.com, Australia
Cena: 20 PLN

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!