Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów.

Prosty patent na pieczoną dynię z komosą ryżową i charakternym rubinowym dressingiem na bazie melasy z granatów. Domowa melasa z granatów to nic innego jak świeżo wyciśnięty sok z pestek granatu, zredukowany do konsystencji intensywnie czerwonej melasy. Smak tak przygotowanej melasy z granatów jest super skoncentrowany i nasycony słodyczą do tego stopnia, że przypomina syrop z daktyli, tyle że przełamany fajną cytrusową nutą. A dodatkowa zaleta melasy polega na tym, że łatwo możesz ją zrobić samodzielnie w domu.

Wyraziście słodka melasa z granatów z kwaskowatymi refleksami stanowi doskonałą podstawę dressingu. Wystarczą jej najprostsze dodatki w postaci oliwy i soku z limonki. Taki sos sprawdzi się świetnie w niezliczonej ilości sałatek (np. w sałatce z pomidorów, którą często robię), a także do doprawiania takich dań, jak to z dzisiejszego przepisu.

Naturalnie słodkie i mięciutkie szalotki są bardzo fajnym i aromatycznym dodatkiem do dyni, ale jeżeli nie lubisz pieczonej cebuli, po prostu je pomiń. W razie potrzeby, komosę ryżową możesz zastąpić ryżem lub (w wersji nie-bezglutenowej) kuskusem.

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • mała dynia piżmowa (Butternut)
  • 4 duże szalotki
  • 200 g białej komosy ryżowej (quinoa); ryż też będzie OK
  • 2-3 granaty na sok
  • limonka
  • garść listków natki pietruszki, posiekanych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść listków kolendry, posiekanych; może być również koperek
  • kopiasta łyżeczka za’ataru (używam czerwonego za’ataru z papryką, może być dowolny inny)
  • łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 3 szczypty płatków ostrej chili
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno (jest ciemnozielony)
  • oliwa extra vergine

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z pestek granatu. Warto wytłoczyć od razu więcej soku z większej ilości granatów, ponieważ smakuje po prostu rewelacyjnie!
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Obraną ze skórki dynię przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój dynię wzdłuż na cienkie kawałki i przełóż do brytfanki.
  4. W miseczce wymieszaj oliwę, za’atar, szczyptę płatków chili, kmin, pieprz i sól. Wylej zawartość miski na kawałki dyni i przemieszaj dłońmi, tak by kawałki dyni pokryły się oliwą i przyprawami. Dodaj połówki szalotek i wstaw do piekarnika na środkowy poziom na ok. 50-60 minut.
  5. W tym czasie ugotuj quinoa (ok. 12 minut, jedna część komosy na dwie części wody). Do garnka z ugotowaną komosą wlej trochę surowego oleju z dyni (albo oliwy), dodaj czerwony pieprz w całości, 2 szczypty płatków chili oraz posiekane pietruszkę i kolendrę.
  6. Sok świeżo wyciśnięty z granatu (nie musisz używać całości) przelej do rondelka i gotuj do momentu, aż się zredukuje, czyli wyraźnie zmniejszy objętość, zgęstnieje, zacznie pachnieć karmelem, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
  7. Przelej melasę do miseczki i przygotuj dressing: dodaj sok z limonki i oliwę extra vergine, po czym wymieszaj.
  8. Na talerze wyłóż porcje ciepłej quinoa. Na komosie ułóż kawałki upieczonej dyni i połówki szalotek. Całość skrop dressingiem i posyp drobno siekanymi listkami rozmarynu.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów

Pieczona dynia z komosą i melasą z granatów