Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni.

Pyszna i pożywna sałatka z zimowych składników, czyli głównie z tego, co wymyka się sezonowości. Ciecierzyca, marynowane papryki piquillo i kapary, pistacje, koperek, natka pietruszki, sporo przypraw, pyszny olej z pestek dyni, a do tego pikantne cząstki upieczonej i przestudzonej dyni.

Ciecierzycę gotuję, a dynię piekę dzień wcześniej. Dyni piżmowej nadaję pikantno-korzenny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jej nienachalna ostrość pochodzi przede wszystkim z imbiru, a nie z papryki czy pieprzu. Samej sałatki jakoś szczególnie nie doprawiam (wystarcza czerwony pieprz i płatki chilli), ale jeżeli wolisz dodać więcej przypraw, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Czarna i biała ciecierzyca to dwa oblicza tych samych strączków, które różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale też wielkością, strukturą i smakiem. Dwa rodzaje ciecierzycy doskonale uzupełniają się w jednej sałatce, choć w braku czarnej cieciorki spokojnie możesz poprzestać na klasycznej odmianie. Jeżeli upieczesz większą dynię, nie dodawaj do sałatki wszystkiego, a tylko tyle, by poszczególne składniki dobrze ze sobą współgrały; dynia nie powinna dominować. Sok wyciśnięty z pomarańczy połączony z pysznym olejem z dyni tworzy wspaniały dressing, który świetnie dopełnia całość!

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Olej z pestek dyni

Olej tłoczony na zimno z pestek dyni to jeden z moich ulubionych surowych olejów, który bardzo łatwo zrobić w domowej prasie do oleju. Pestki dyni są łatwo dostępne, tanie i całkiem wydajne, a olej tłoczony z nich na zimno ma bardzo wyraźny aromat i smak pestek dyni oraz soczyście rubinowy kolor.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni – SKŁADNIKI na 4 spore porcje:

  • mała dynia Butternut (albo pół większej)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka garam masala
  • duża szczypta suszonego tymianku
  • łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionego w moździerzu
  • mała szczypta płatków ostrej chilli
  • sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
  • 100 g suchej czarnej ciecierzycy
  • 200 g suchej białej ciecierzycy
  • 8 słodkich wędzonych papryk piquillo w zalewie
  • 3 łyżki marynowanych kaparów
  • garść prażonych pistacji, posiekanych
  • duży pęczek koperku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • duża szczypta płatków łagodnej chilli
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • domowy olej z pestek dyni wytłoczony w prasie do oleju Wartmann
  • oliwa extra vergine

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z pestek dyni: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp około 300 g pestek i włącz urządzenie, wybierając program sunflower seed. Z takiej ilości ziaren otrzymasz ok. 200 ml czystego surowego i nieklarowanego oleju.
  2. Czarną i białą suchą ciecierzycę namocz przez noc w oddzielnych miskach (w przeciwnym razie czarna może zafarbować białą).
  3. Obydwa rodzaje ciecierzycy ugotuj do miękkości w osobnych garnkach; czarnej ciecierzycy wystarczy 45 minut, białą gotuj 60 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  5. Butternut (dynię piżmową) obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną dynię pokrój w niezbyt duże kawałki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy (sól, imbir, garam masala, płatki ostrego chilli, pieprz, nasiona fenkułu) i tymianek, wymieszaj. 
  6. Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut. Upieczona dynia powinna być miękka (jeżeli kawałki dyni będą się lekko rozpadać, nie ma powodu do stresu – zagęszczą sałatkę).
  7. Do dużej miski dodaj przestudzoną dynię i dwa rodzaje ciecierzycy, również wystudzonej. Dodaj pokrojone papryki piquillo, kapary, grubo posiekane pistacje, posiekane świeże zioła, roztarty w dłoniach czerwony pieprz i płatki łagodnej chilli. Wlej sok z pomarańczy i porządny chlust tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Wymieszaj i podawaj.

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni

Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni