Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni.
Pyszna i pożywna sałatka z zimowych składników, czyli głównie z tego, co wymyka się sezonowości. Ciecierzyca, marynowane papryki piquillo i kapary, pistacje, koperek, natka pietruszki, sporo przypraw, pyszny olej z pestek dyni, a do tego pikantne cząstki upieczonej i przestudzonej dyni.
Ciecierzycę gotuję, a dynię piekę dzień wcześniej. Dyni piżmowej nadaję pikantno-korzenny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jej nienachalna ostrość pochodzi przede wszystkim z imbiru, a nie z papryki czy pieprzu. Samej sałatki jakoś szczególnie nie doprawiam (wystarcza czerwony pieprz i płatki chilli), ale jeżeli wolisz dodać więcej przypraw, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Czarna i biała ciecierzyca to dwa oblicza tych samych strączków, które różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale też wielkością, strukturą i smakiem. Dwa rodzaje ciecierzycy doskonale uzupełniają się w jednej sałatce, choć w braku czarnej cieciorki spokojnie możesz poprzestać na klasycznej odmianie. Jeżeli upieczesz większą dynię, nie dodawaj do sałatki wszystkiego, a tylko tyle, by poszczególne składniki dobrze ze sobą współgrały; dynia nie powinna dominować. Sok wyciśnięty z pomarańczy połączony z pysznym olejem z dyni tworzy wspaniały dressing, który świetnie dopełnia całość!
Olej z pestek dyni
Olej tłoczony na zimno z pestek dyni to jeden z moich ulubionych surowych olejów, który bardzo łatwo zrobić w domowej prasie do oleju. Pestki dyni są łatwo dostępne, tanie i całkiem wydajne, a olej tłoczony z nich na zimno ma bardzo wyraźny aromat i smak pestek dyni oraz soczyście rubinowy kolor.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni – SKŁADNIKI na 4 spore porcje:
- mała dynia Butternut (albo pół większej)
- łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka garam masala
- duża szczypta suszonego tymianku
- łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionego w moździerzu
- mała szczypta płatków ostrej chilli
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- 100 g suchej czarnej ciecierzycy
- 200 g suchej białej ciecierzycy
- 8 słodkich wędzonych papryk piquillo w zalewie
- 3 łyżki marynowanych kaparów
- garść prażonych pistacji, posiekanych
- duży pęczek koperku
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- duża szczypta płatków łagodnej chilli
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- domowy olej z pestek dyni wytłoczony w prasie do oleju Wartmann
- oliwa extra vergine
Zimowa sałatka z ciecierzycy i pieczonej dyni – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z pestek dyni: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp około 300 g pestek i włącz urządzenie, wybierając program sunflower seed. Z takiej ilości ziaren otrzymasz ok. 200 ml czystego surowego i nieklarowanego oleju.
- Czarną i białą suchą ciecierzycę namocz przez noc w oddzielnych miskach (w przeciwnym razie czarna może zafarbować białą).
- Obydwa rodzaje ciecierzycy ugotuj do miękkości w osobnych garnkach; czarnej ciecierzycy wystarczy 45 minut, białą gotuj 60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Butternut (dynię piżmową) obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną dynię pokrój w niezbyt duże kawałki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy (sól, imbir, garam masala, płatki ostrego chilli, pieprz, nasiona fenkułu) i tymianek, wymieszaj.
- Dynię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut. Upieczona dynia powinna być miękka (jeżeli kawałki dyni będą się lekko rozpadać, nie ma powodu do stresu – zagęszczą sałatkę).
- Do dużej miski dodaj przestudzoną dynię i dwa rodzaje ciecierzycy, również wystudzonej. Dodaj pokrojone papryki piquillo, kapary, grubo posiekane pistacje, posiekane świeże zioła, roztarty w dłoniach czerwony pieprz i płatki łagodnej chilli. Wlej sok z pomarańczy i porządny chlust tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Wymieszaj i podawaj.
Ciekawe zestawienie – do wypróbowania po świętach! Wesołych świąt i szczęśliwego, pełnego kolejnych FiKowych inspiracji roku! Zdrowia, szczęścia i radości z życia _;)
Dzięki, wzajemnie, wszystkiego dobrego!