Maçanita Vinhos – całkiem inne Douro.
Po co bez końca wracać do Douro? Zawsze po to samo: odwiedzać swoich ulubionych winiarzy. Jesień 2022 obfitowała we wspaniałe powroty i jeszcze wspanialsze odkrycia, a dziś wracamy myślami do pewnego październikowego popołudnia, które upłynęło nam pod znakiem znakomitych win Maçanita Vinhos i niezapomnianego domowego lunchu, idealnie dopełniającego degustację.
Maçanita Vinhos to brat i siostra, António i Joana, dwójka zgranych winemakerów i wina na cztery ręce. Większość butelek spod tego szyldu jest efektem współpracy Joany i António, a część stanowi czysty wyraz wizji, preferencji, dziwactw i eksperymentów jednego z dwójki rodzeństwa. O obsypywanym nagrodami António Maçanita słyszał każdy, a my do jego winiarskiego talentu mamy ogromną słabość. Tylko tym można tłumaczyć trzy wizyty w Azores Wine Company na Pico, o której więcej przeczytasz tutaj i tutaj, czy piwniczne półki pełne win z Azorów, Madery, Porto Santo, Douro i Alentejo, sygnowanych nazwiskiem Maçanita. António to nonkonformista, innowator, entuzjasta odkrywania terroir na nowo. Winiarski geniusz, samorodek-samouk, który kreuje trendy, zawsze jest pierwszy, a każdy – nawet najbardziej szalony – projekt szybko obraca w sukces. Jego siostra, Joana Maçanita, z wykształcenia agronom, czyli po prostu rolnik, doświadczenie winiarskie zdobywała między innymi w winnicach Portugalii, Australii i USA. Perłą w koronie António Maçanity jest Azores Wine Company, którą obecnie zarządza wespół z jednym wspólnikiem (Filipe Rocha), a Maçanita Vinhos to mikro projekt Joany i António, od kilkunastu lat prowadzony w Douro. Garażowe przedsięwzięcie rodzeństwa Maçanita, obejmujące około 4 hektary winnic (polowanie na więcej w toku) obsadzonych głównie starymi lub bardzo starymi winoroślami, uruchomione zostało w roku 2011, ledwie 10 lat po starcie Fitapreta, flagowej inwestycji António Maçanity w Alentejo.
Maçanita Vinhos to strategia biznesowa, która wymyka się stereotypom, otwartość na ryzyko, prostota, rozmach planowania, minimalizm wykonania oraz… szósty zmysł. Rodzeństwo ma wyjątkową intuicję i niewątpliwy talent do wyszukiwania w Douro porzuconych mikro parceli i prowadzenia winnic w nisko klasyfikowanych obszarach, które od dawna nie przykuły niczyjej uwagi. Najlepsze działki w Douro od dawna są zagospodarowane, a mimo to Joana i António bez trudu znaleźli tam swoje miejsce. Winiarnia Maçanita Vinhos znajduje się nieopodal stacji kolejowej w Ferrão (jeden przystanek przed Pinhão) – tej samej, na której wysiadamy, gdy chcemy dotrzeć do Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, położonej w wyższej partii tego samego wzgórza.
Maçanita Vinhos
W ramach degustacji w Maçanita Vinhos spróbowaliśmy 8 win:
- Maçanita Gouveio Branco 2021
- Maçanita Douro Branco 2021
- Maçanita Douro Tinto 2020
- Maçanita Douro Reserva Tinto 2020
- Maçanita As Olgas Letra F Tinto 2020
- Maçanita Os Canivéis Letra F Tinto 2020
- Maçanita Letra F Vinho de Mistura 2021
- Maçanita Touriga Nacional Letra A Tinto 2020
Maçanita Gouveio Branco 2021
Jedno z dwóch odmianowych win w tym zestawie. Maçanita Gouveio Branco 2021 jest autorskim pomysłem Joany Maçanita. Gouveio to jedna z popularniejszych odmian w Douro, z której jednak nieczęsto powstają jednoszczepowe wina. Wyróżnia się apetyczną kwasowością, bogatą mineralnością i przyjemną konsystencją na podniebieniu. Gouveio Branco 2021 to ekstremalne, żywiołowe, górskie gouveio, wyprodukowane z gron z północnych winnic położonych na dużej wysokości (700 m npm) w Poiares w subregionie Baixo Corgo, które wyraża potencjał tej odmiany w jej czystej mineralnej odsłonie. Winogrona zbierane ręcznie do małych skrzynek i tłoczone w całych kiściach, bez odszypułkowywania. Wino fermentuje w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze, po czym przez 6 miesięcy dojrzewa w stali w poziomych zbiornikach bez bâtonnage. Ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Jest ultra świeże i lekko pikantne, o mocno mineralnej strukturze, z cytryną, satsumą, trawą łąkową na szczupłym ziołowym podniebieniu. Bardzo ostrygowe, seafoodowe, obowiązkowo powinno znaleźć się w menu morskich restauracji na Maderze, Porto Santo i Azorach. Nowa fala Douro.
Maçanita Douro Branco 2021
Najprostsze Branco z Maçanita Vinhos, entry level, blend 70% Viosinho, 20% Códega de Larinho i 10% Gouveio. Niska interwencja, dojrzewanie w stali. Aromat świeży i intensywny, w ustach kremowe z chrupkim białym owocem i kwiatową nutą. Sympatyczna butelka na letni żar, który od czerwca do września zalewa Douro.
Maçanita Douro Tinto 2020
Maçanita Douro Tinto to nowa, świeższa i bardziej zrównoważona wersja klasycznej czerwieni Douro. Field blend z parceli w Cima Corgo, z przewagą Touriga Naçional 55%, dopełniony mieszanką starych winorośli (80+ lat, 25%) i 20% Sousão. Krzewy uprawiane na glebach łupkowych i granitowych na wysokości 200-600 m. Grona z ręcznego zbioru, fermentacja na zimno z 20-dniową maceracją, dojrzewanie 12 miesięcy w stali. Typowe dla Douro bogactwo i moc owocu zostają, zapewniają jednak więcej miejsca elegancji, mineralności i równowadze.
Maçanita Douro Reserva Tinto 2020
Maçanita Douro Reserva Tinto stanowi czerwony blend z przewagą Sousão (64%) i Touriga Nacional (30%), dopełniony typową dla Douro mieszanką z pola (6%). Wino dojrzewa 18 miesięcy we francuskim dębie, 25% w nowych beczkach, 75% w używanych. W aromacie ciemne owoce i suszona śliwka z nutą leśnej ściółki. Na podniebieniu bogate, mocarne, ponownie moc ciemnych owoców (jagody, śliwki) ze szczyptą fiołków. Bardzo dobrze zrównoważone, świeża kwasowość, pikantna mineralna końcówka. Bardzo solidna czerwień, duża przyjemność.
Maçanita As Olgas Letra F Tinto 2020
Letra F to gra słów nawiązująca do portugalskiego systemu klasyfikacji terroir, opracowanego w latach 1935-1947. Wiele winnic kategorii F popadło w Douro w ruinę z uwagi na niską wycenę pozyskiwanych z nich plonów w porównaniu z najwyżej cenionymi owocami winorośli do produkcji porto, pochodzącymi z parceli rankingu A-B-C. Dziś winnice te są skarbnicą starych winorośli, często położonych w wysokich partiach wzgórz, i stanowiących miks białych i czerwonych odmian. Rodzeństwo Maçanita selekcjonuje te stare winnice, a wybrane mikro działki rewitalizuje w celu uzyskania tak nietuzinkowych i interesujących win, jak to. Ta mieszanka z pola pochodzi z Carlão w Cima Corgo, z jednej winnicy (w starym portugalskim: As Olgas) liczącej około 90-110 lat, i zawiera Touriga Nacional, Touriga Franca, Donzelinho Tinto, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Carvalha i Bastardo z około 10% udziałem miksu białych szczepów. Wino dojrzewa 18 miesięcy w używanym francuskim dębie. Ta jasna czerwień, żywa i świeża, o podniebieniu kipiącym radością i czerwonym owocem, stanowi kolejny przykład nowego spojrzenia czarodzieja-Maçanity na to, jak kreatywnie wykorzystać klasyczny field blend Douro. Nie ma tu typowej dla win z doliny koncentracji ani dżemowości. Jest struktura, są garbniki, jest ciemny leśny owoc i kamienna kwasowość, podkreślająca delikatne miękkie taniny, a to, co je łączy, to niezwykła finezja. Zjawiskowe, wyrafinowane wino o długim i trwałym finiszu. Pyszne.
Maçanita Os Canivéis Letra F Tinto 2020
Maçanita Os Canivéis Letra F Tinto 2020 to mieszanka kilkunastu, za etykietą – co najmniej 11+ odmian winorośli, ponownie z nisko klasyfikowanych parceli o glebach granitowo-łupkowych (kategoria F). Canivéis, od której wino wzięło nazwę, to grupa działek w gminie Carlão (Cima Corgo), położonych na wysokości około 510 m npm i obsadzonych krzewami w wieku 80-90+ lat. Winifikacja: ręczny zbiór do małych skrzynek, maceracja (w części) całych gron przez 40 dni, dojrzewanie przez 18 miesięcy w używanych beczkach z francuskiego dębu. W kolorze jasny rubin z fioletowymi refleksami, w aromacie otwarty bukiet z nutami świeżych dojrzałych czerwonych owoców i ciemnej czekolady, na podniebieniu kremowe, lekko pikantne, z wyrazistą taniną i trwałym finiszem. Czerwony eteryczny field blend Douro o lekkości elfa to rzecz raczej w regionie niespotykana. Świetne wino. Edycja – około 3000 butelek.
Maçanita Letra F Vinho de Mistura 2021
Maçanita Letra F Vinho de Mistura 2021 to raz jeszcze Letra F, czyli odniesienie do ostatniej litery w systemie oceny i kategoryzacji winogron z Douro używanych do produkcji porto, gdzie Letra A oznaczała jakość najwyższą, a Letra F – najniższą. Grona uprawiane w Cima Corgo na wysokości od 480 do 720 m, stare winorośle, mieszanka z pola ponad 20 różnych czerwonych i białych odmian w proporcji mniej więcej 50%-50%. Zimna maceracja, fermentacja na rdzennych drożdżach w małych kamiennych lagares, dojrzewanie przez 12 miesięcy w stali nierdzewnej. Aromatyczne, czerwone owoce z kwiatową nutą róży, irysa i leśnej łąki. Podniebienie jasne, przejrzyste, średnio treściwe. Delikatne taniny i trwała, lekko słona końcówka. Tak nietuzinkowe wina zapadają w pamięć na długo. Świetne.
Maçanita Touriga Nacional Letra A Tinto 2020
Znakomita czysta Touriga Nacional, sztandarowa czerwona odmiana Portugalii, która daje naprawdę wspaniałe wina. Wyprodukowana w 100% z najwyższej jakości owoców z działek klasyfikowanych do kategorii A (Letra A). Ręczny zbiór gron do małych skrzynek, 32-dniowa maceracja, spontaniczna fermentacja, dojrzewanie 90% w używanych, 10% w nowych barriques z francuskiego dębu przez 14 miesięcy. W kolorze ciemny nasycony rubin. Skoncentrowany, złożony aromat z subtelną nutą mentolu. W aromacie i smaku dojrzałe ciemne owoce z kwiatowym akcentem, przełamane nutą wanilii i czekolady. Intensywny smak, soczysty owoc i aksamitna tekstura. Wypolerowane miękkie taniny, trwały i intensywny finisz. W tej butelce jest wszystko, co najlepsze w klasycznym Douro. Tym winem można się tylko zachwycać, znakomite.
Podróżując po Douro, wpisz w grafik Ferrão i Maçanita Vinhos, na Pico – Azores Wine Company, w Alentejo pamiętaj o Fitapreta Vinhos, a w każdym innym miejscu na świecie rozglądaj się za winami Antonio Maçanity.
Doskonałym dopełnieniem degustacji był domowy lunch, a właściwie – w naszym przypadku – bardzo późne, wczesnopopołudniowe „śniadanie” przyrządzone przez portugalską babcię, należącą do teamu Maçanita Vinhos. Na stół trafiło to, co widać na zdjęciach, czyli tłuściutki ryż z warzywami i portugalską kiełbasą, duszony królik, ziemniaki, sałatka, deska serów i wędlin oraz owoce na deser. Dzięki, António, za wyjątkowy dzień!
cdn.