Pieczone pietruszki z polentą.

Pamiętacie piękne pietruszki, które pokazywałem Wam na fanpage w połowie grudnia? Kiedy trafiam na tak piękne okazy, nie potrafię się oprzeć i od razu kupuję co najmniej kilogram. Szczególnie zimą, kiedy deficyt różnych warzyw doskwiera mi najbardziej.

Pietruszka to jeden z moich faworytów, jeżeli chodzi o pieczone warzywa korzeniowe. Są wyraźnie mniej słodkie i mniej kaloryczne niż marchewki i pasternak (choć i tak zachowują sporo przyjemnej słodyczy), a jednocześnie mają głęboki, wyrazisty smak. Do pietruszek dodaję tylko oliwę i przyprawy. Jeżeli lubisz słodsze smaki, możesz dodać również miód. Tak pieczona pietruszka świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do kremowej polenty, pieczonej ryby lub mięsa.

Polenta bardzo lubi tłuste kremowe dodatki, takie jak masło czy ser. Klasyka to polenta z Parmigiano Reggiano, ale doskonale sprawdzają się również inne sery, na przykład takie jak mocno pieprzny Frant z surowego, czyli niepasteryzowanego mleka (z certyfikatem slow food). Kupiłem go podczas Cheese 2019 w Bra. Przedstawiciel małego włoskiego gospodarstwa, w którym Frant powstaje, powiedział, że poleca dodać go do płynnej świeżo ugotowanej polenty. Faktycznie, pasuje idealnie.

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 kg ładnych, niewielkich pietruszek
  • 2 łyżeczki białego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 2 łyżeczki białej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • 2 łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartego w moździerzu
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 200 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga 5-10 minut gotowania)
  • ok. 800 ml wody
  • 100 g ładnie rozpuszczającego się sera, który dodasz do polenty (tu: półtwardy, kremowy, alpejski serek z pieprzem – Frant – z Friuli Venezia Giulia, regionu na granicy północnych Włoch i Austrii)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • surowy olej z pestek dyni, o którym więcej pisałem tutaj
  • trochę natki pietruszki

Pieczone pietruszki z polentą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszoruj pietruszki i przekrój je wzdłuż na połówki. Jeśli są ładne, nie ma potrzeby ich obierać. Przyprawy (pieprz, gorczyca, nasiona fenkułu) rozgnieć w moździerzu. Dodaj do nich pokruszoną papryczkę.
  3. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej pietruszki, skrop oliwą i dodaj ok. 2/3 przypraw z moździerza oraz dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi, tak by pietruszki pokryły się tłuszczem i przyprawami. Rozłóż pietruszki w jednej warstwie. Wstaw brytfankę do piekarnika na ok. 40 minut, w razie potrzeby nieco dłużej.
  4. Pod koniec pieczenia pietruszek zagotuj wodę w garnku. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Do wrzącej wody stopniowo wsypuj polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez 3-4 minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gładka i klejąca. Na koniec dodaj starty ser, resztę przypraw z moździerza i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszaj.
  6. Przełóż polentę na duży talerz lub półmisek i lekko wygładź. Na wierzchu ułóż upieczone pietruszki. Skrop wszystko olejem z pestek dyni albo oliwą i posyp natką pietruszki. 

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą

Pieczone pietruszki z polentą