Pomarańcze z warzywami.
Pomarańcze z warzywami
Pomarańcze! Porcja słońca w środku zimy, której każdy (lub prawie każdy) łaknie jak kania dżdżu. Bardzo lubię łączyć pomarańcze z zimowymi warzywami, a możliwości – wbrew pozorom – jest tu całkiem sporo. Marchew, pietruszka, dynia, batat, koper włoski, ciecierzyca, ryż, cykoria – każda z tych roślin lubi się z pomarańczami, warto więc z tego korzystać. Kolorowe jedzenie smakuje lepiej o każdej porze roku, zimą też!
Poniżej znajdziesz zestaw przepisów, w których główną rolę grają warzywa i pomarańcze w różnej formie (sok z pomarańczy, surowe, kiszone, duszone owoce). Przy okazji, polecam również przepis na sycylijskie kiszone pomarańcze, które są równie uniwersalnym dodatkiem do potraw, jak kiszone cytryny.