Tadżin warzywny z kiszoną pomarańczą.
Tagine (tadżin) to marokańska wersja gulaszu, którego nazwa wywodzi się – podobnie jak w przypadku cataplany czy paelli – od tradycyjnego naczynia, w którym się gotuje. Tagine możesz przyrządzić z najróżniejszych składników – z dodatkiem ryby, mięsa albo w 100% roślinny. Nam najbliżej jest do tej ostatniej wersji – bez mięsa, za to z całym mnóstwem warzyw.
Tadżin warzywny z kiszoną pomarańczą to jeszcze jeden pomysł na prosty, zimowo-wegański wariant tego marokańskiego klasyka. Dobierając warzywa do gulaszu kierowałem się głównie kolorystyką. Miało być ciepło-otulająco-optymistycznie, stąd batat, marchew i czerwona papryka. Główną gwiazdą tagine jest jednak pyszna kiszona pomarańcza, wyraźnie łagodniejsza i bardziej zniuansowana w smaku aniżeli kiszona cytryna. Kiszona czerwona pomarańcza jest jednocześnie słona i lekko słodka, a przy tym zachowuje swój naturalny pomarańczowy smak, dzięki czemu doskonale pasuje do takich dań. Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smak po prostu wspaniały!
Uwagi:
- Używam naczynia do tagine z charakterystyczną stożkową pokrywą, a jeżeli go nie masz ugotuj tadżin w klasycznym głębokim rondlu,
- Kiszone pomarańcze bardzo łatwo możesz zrobić samodzielnie w domu – naprawdę warto! W braku tego składnika użyj zwykłej świeżej pomarańczy i dodaj trochę soli, by zrównoważyć jej słodki smak.
Tadżin warzywny z kiszoną pomarańczą – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- średni batat (ok. 400 g)
- 2-3 marchewki (w zależności od wielkości)
- papryka Ramiro (albo zwykła czerwona papryka)
- czerwona cebula (albo zwykła)
- 1-2 pomidory (w zależności od wielkości)
- kiszona pomarańcza z tego przepisu
- 1/3 pęczka kolendry
- kopiasta łyżeczka przyprawy Ras el Hanout
- łyżeczka mielonej łagodnej papryki (Pimenton dulce)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
- ok. 600 ml wody
- olej do smażenia
Tadżin warzywny z kiszoną pomarańczą – PRZEPIS:
- Do miski przełóż obrany ze skórki i pokrojony na kawałki batat, marchew posiekaną w grubsze plastry i paprykę pokrojoną na kawałki.
- W naczyniu do tagine (albo w rondlu lub głębokiej patelni) rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Posiekaj łodygi kolendry i dodaj do cebuli. Smaż, co pewien czas mieszając, aż cebula ładnie się zeszkli.
- Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie pokrój na kawałki kiszoną pomarańczę oraz obrany ze skórki pomidor.
- Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawy, pomidory i wymieszaj. Dodaj pomarańcze, a następnie wlej gorącą wodę – tyle, by jej powierzchnia zrównała się z warzywami.
- Przykryj i duś, aż warzywa zmiękną. W naczyniu do tagine zajmie to około 15 minut, a finalny czas każdorazowo będzie zależeć od wielkości kawałków warzyw. Na koniec dodaj grubo posiekane listki kolendry i podawaj.