Tagine warzywny (wegański).

Są rzeczy, na które nie mam wpływu: zapas świeżo zrobionych kiszonych cytryn musiał zaowocować nowym przepisem na przepyszny, esencjonalny i aromatyczny tagine pełen sezonowych warzyw. Po prostu 🙂

Tagine (tadżin) to potrawa, której nazwa wzięła się – podobnie jak w przypadku cataplany – od tradycyjnego dwuczęściowego naczynia z pokrywą w kształcie stożka, w którym się ją gotuje. Tagine jest niczym innym jak marokańską wersją gulaszu, który można przyrządzić z najróżniejszych składników. Ugotuj tagine z dodatkiem ulubionej ryby, mięsa albo w 100% roślinny. W każdym wariancie smakuje wybornie. W braku odpowiedniego naczynia tagine możesz ugotować w zwykłym głębokim rondlu, w razie potrzeby nieco wydłużając czas gotowania.

Lista składników oraz sam przepis mogą wydawać się długie, ale to naprawdę znakomita i łatwa w przygotowaniu potrawa. Do tagine możesz dodać wiele różnych warzyw. Ja stawiam na prostotę, a bakłażan, fenkuł i marchew to trio, które zawsze zdaje egzamin. Doskonałym dodatkiem są również kiszone cytryny, które łatwo można przygotować w domu (przepis).

Używam czarnej ciecierzycy (można ją kupić online), ponieważ moim zdaniem jest po prostu smaczniejsza, ma bardziej wyraziste orzechowe nuty. Nie ma jednak przeszkód, by do tagine dodać klasyczną białą ciecierzycę; ważne, by nie była z puszki (!). Warto zadać sobie odrobinę trudu, czyli kupić suchą ciecierzycę i odpowiednio wcześniej zalać ją wodą, po czym ugotować, ponieważ różnica w smaku jest kolosalna – nie mam wątpliwości, że to docenisz 🙂

Jeżeli chcesz przyrządzić tagine szybciej, możesz pominąć ciecierzycę i podać tagine na przykład z komosą lub ryżem (w wersji bezglutenowej) albo z kuskusem czy bulgurem (w wersji glutenowej).

Nie dodaję soli, ponieważ zarówno kiszone cytryny, jak i oliwki są wystarczająco słone. Czarny czosnek to składnik opcjonalny, po który jednak warto sięgnąć ze względu na to, że dodatkowo wzbogaca smak, nadaje potrawie jeszcze więcej wyrazistości i podnosi jej wartość odżywczą. Czarna ciecierzyca, szafran i czarny czosnek odpowiadają też za mocno nasyconą warstwę płynu, który dzięki przyprawom i pozostałym składnikom jest tak esencjonalny, że nie potrzeba bulionu.

Tagine warzywny

Tagine warzywny

Tagine warzywny

Tagine warzywny – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 200 g suchej czarnej ciecierzycy (albo zwykłej białej, byle nie z puszki)
  • 4 małe okrągłe bakłażany (albo jeden klasyczny bakłażan średniej wielkości)
  • 1 żółta marchewka (albo dowolna inna)
  • 4-5 niedużych młodych marchewek (albo jedna zwykła)
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 1-2 kiszone cytryny wg tego przepisu
  • duża garść oliwek dobrej jakości (np. Kalamata z pestką)
  • 3-4 ząbki czarnego czosnku (opcjonalnie)
  • 1 duży pomidor malinowy
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 papryczki chilli (albo 1 habanero)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • mała garść orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i pozbawionych skórek)
  • mały pęczek kolendry
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wyłuskanego kardamonu
  • ok. 500 ml gorącej wody
  • olej do smażenia

Tagine warzywny – PRZEPIS:

  1. Wsyp suchą ciecierzycę do garnka, zalej wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin.
  2. Po upływie wskazanego czasu zmień wodę i gotuj ciecierzycę pod przykryciem przez ok. 80-90 minut, do momentu, aż ziarenko ciecierzycy będzie można łatwo rozgnieść w palcach. W czasie, gdy gotuje się ciecierzyca możesz przygotować wszystkie pozostałe składniki i zacząć przyrządzać tagine. Ciecierzycę możesz również ugotować dzień wcześniej.
  3. Wypestkuj oliwki. Marchewki obierz ze skóry (młodych marchewek nie musisz obierać) i posiekaj w dość cienkie plasterki, a grubsze części w półplasterki. Bulwę fenkułu przekrój na pół i cienko posiekaj. Posiekaj cebulę w kostkę. Bakłażany i pomidor pokrój na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a kiszone cytryny pokrój w ćwiartki. Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżki i drobno posiekaj. Odetnij łodygi kolendry i posiekaj. Posiekaj papryczki chilli (wcześniej możesz usunąć pestki, papryczki będą wówczas mniej ostre) – ZOBACZ.
  4. Rozgrzej tagine i na suchą powierzchnię wrzuć gorczycę, kolendrę, kmin, pieprz i kardamon (ZOBACZ). Upraż przyprawy, co jakiś czas poruszając naczyniem, by się nie przypaliły. Gotowe przesyp do moździerza.
  5. Rozgrzej w tagine niewielką ilość oleju i wrzuć bakłażan. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż zacznie mięknąć i lekko się rumienić. Przełóż bakłażan z powrotem do miski.
  6. Do tagine wlej trochę oleju, nieco go rozgrzej i wrzuć cebulę, posiekane wcześniej łodygi kolendry oraz imbir (ZOBACZ). Duś, co jakiś czas mieszając.
  7. W tym czasie rozetrzyj przyprawy w moździerzu i dodaj do warzyw w tagine. Gdy cebula zmięknie, dodaj marchew, fenkuł i połowę chilli (ZOBACZ). Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Dodaj bakłażan, pomidor, oliwki, orzechy i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Wlej wodę, po czym dodaj szafran oraz roztarty czarny czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj kiszone cytryny. Przykryj naczynie i gotuj ok. 15 minut (ZOBACZ).
  9. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj pomidorki koktajlowe.
  10. Gotowe danie udekoruj listkami kolendry i pozostałym chilli.

Tagine warzywny

Tagine warzywny

Tagine warzywny

Tagine warzywny

Tagine warzywny