Surówka z marchewki i cytrusów.

Nie od dziś wiadomo, że marchew lubi się z pomarańczą, a połączenie to doskonale sprawdza się nie tylko w sokach, ale również w surówkach i sałatkach. Idealnym uzupełnieniem tego świeżego dania jest chrupki fenkuł i soczysty, kwaskowaty cytron. Całość podaję z serem (sycylijska Caciobufala z pistacjami), ponieważ surówka w założeniu jest samodzielnym posiłkiem. Tak czy owak, nic nie stoi na przeszkodzie, by poprzestać na czysto roślinnej wersji lub potraktować surówkę jako dodatek np. do ryby z pieca lub z grilla.

A tytułem uzupełnienia: surówka – jak sama nazwa wskazuje – to sałatka z surowych warzyw lub owoców, czyli po prostu rodzaj sałatki. Każda surówka jest sałatką, ale nie każda sałatka jest surówką, dlatego można mówić o surówce ze świeżych owoców (choć dominuje określenie „sałatka owocowa”), o surówce z pomidorów czy z kiszonej kapusty, ale już nie o „surówce z gotowanych buraków”. Taka fraza stanowi już błąd językowy. Sałatka to co do zasady każda „zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników”, choć w przeważającej większości sałatek królują składniki roślinne. Dawniej w tym znaczeniu używano słowa „sałata”. Przeszło 100 lat temu Wiktor Gomulicki pisał o „sałacie śledziowej”, podawanej na Trembackiej w Warszawie, zaś od Brücknera wiemy, że „sałatę ogórkową «mizerią» przezywano”. Z czasem zakresy znaczeniowe zaczęły się specjalizować w ten sposób, że zaczęto odróżniać sałatę (warzywa surowe) od jarzyny (warzyw gotowanych): „Liście cykorii są jadalne: na surowo – jako sałata, gotowane – jako jarzyna”, pisał Dyakowski. Dziś słowa „sałata” używamy już tylko dla określenia samej rośliny lub potrawy wyłącznie z niej przygotowanej.

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:

  • 2-3 marchewki
  • fenkuł (koper włoski)
  • cytron średniej wielkości
  • 4 czerwone gorzkie pomarańcze
  • ok. 150 g dobrego sera, na przykład Caciobufala del Vesuvio z pistacjami
  • limonka
  • 2 garście pistacji, niesolonych i nieprażonych (tu: pistacje z Bronte)
  • domowy surowy olej z orzechów pekan, wytłoczony w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine)

Surówka z marchewki i cytrusów – PRZEPIS:

  1. Fenkuł przekrój wzdłuż na pół i cienko posiekaj. Przełóż do dużej miski, wlej sok z limonki i wymieszaj.
  2. Przy pomocy odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix pokrój marchewki w tagliatelle. Całą pracę wykona za Ciebie robot, który w kilka chwil kroi warzywa we wstążki o zadanej grubości (zawiera trzy przystawki: spaghetti / tagliatelle / pappardelle).
  3. Cytron obierz z cienkiej skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekrój go wzdłuż na połówki. Połówki owocu pokrój w plasterki, a następnie w mniejsze kawałki.
  4. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki wraz z albedo (białą błoną), po czym wyfiletuj zgrabne cząstki.
  5. W misce w fenkułem wymieszaj makaron z marchewki, cytron i pomarańcze wraz z sokiem z pomarańczy zebranym podczas filetowania.
  6. Surówkę podziel na porcje. Dodaj ser, grubo posiekane pistacje, a na koniec skrop całość olejem z orzechów pekan.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów

Surówka z marchewki i cytrusów