Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy.

Prosta, sezonowa sałatka z lokalnych jabłek oraz kilku składników prosto z Sycylii. Cytrony przywodzące na myśl sycylijskie wojaże, czerwone pomarańcze, które właśnie teraz są najsmaczniejsze, a jako dodatki fenkuł, który doskonale komponuje się z owocami, domowy świeżo wyciśnięty olej z pekanów, cudnie chrupiące orzechy macadamia i kremowy, mocno pieprzny ser. Przygotuj składniki, ułóż na talerzu i gotowe! 

Sałatkę doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan, bogatym w witaminy A, E i tłuszcze nienasycone. Olej z pekanów ma absolutnie wyjątkowy, mocno pekanowy smak. Wspaniały surowy olej doskonale się tu sprawdza. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje po prostu wybitnie i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek.

Cytron – co to jest?

To pyszny cytrus XXL o grubym, jadalnym, słodkawym albedo i względnie niewielkiej ilości łagodnie cytrynowego miąższu. Wystarczy cienko obrać owoc ze skórki, pokroić i można jeść! W braku cytrona, zrób sałatkę z pomarańczy albo dodaj do nich czerwony grejpfrut.

Przeczytaj też:

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Sałatka

  • ok. połowy średniej wielkości cytrona 
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 jabłko (odmiana Empire – chrupka i słodka)
  • 2 gorzkie czerwone pomarańcze
  • pół limonki
  • garść posiekanych orzechów macadamia (lub dowolnych innych, np. włoskich, pekan, laskowych czy pistacji)
  • domowy surowy olej z orzechów pekan
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • trochę dobrej jakości sera, np. półdojrzałego Pecorino z pieprzem (ok. 100-150 g)
  • domowy surowy olej z orzechów pekan, wytłoczony w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine)

Olej z orzechów pekan

  • ok. 200 g orzechów pekan do wytłoczenia ok. 150 ml surowego oleju

Sałatka z cytrona, jabłka i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  1. Wytłocz olej z orzechów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 200 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na 1-2 dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Cytron obierz cienko z żółtej skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, po czym pokrój owoc w cienkie plasterki. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo, a następnie pokrój owoce w plastry.
  3. Fenkuł cienko posiekaj. Jabłko (nieobrane ze skórki) pokrój w cienkie plasterki.
  4. Na dużych talerzach ułóż plasterki cytrona, pomarańczy, jabłek i fenkułu. Owoce skrop sokiem z połowy limonki.
  5. Dodaj plastry sera, a całość dopraw olejem z pekanów. Na koniec posyp sałatkę posiekanymi orzechami i oprósz czerwonym pieprzem.

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy

Sałatka z cytronu, jabłka i pomarańczy