Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli.
Ciecierzyca sprawdza się świetnie nie tylko w kremowym hummusie i różnych odmianach roślinnych gulaszy podawanych na gorąco, ale również w sałatkach, i to zarówno na ostro, jak i na słodko lub słodko-pikantnie. Z ciecierzycą w zimowym wydaniu doskonale współgrają świeże, ciągnące jak toffi, kremowe daktyle, soczyste słodko-kwaśne pomarańcze i krwiste pestki granatu. Oliwa extra vergine spaja, doprawia i nawilża całość; dzięki niej ugotowana cieciorka w sałatce nie jest zbyt sucha.
Ciecierzycę warto ugotować dzień wcześniej, dzięki czemu sałatkę przygotujesz szybciej. Pistacje w razie potrzeby zastąp dowolnymi innymi orzechami, laskowe lub włoskie też będą pasować idealnie. Nie zaszkodzi również trochę świeżej mięty. Pestek z granatu nie mieszam z pozostałymi składnikami sałatki, ponieważ nie chcę, by zabarwił je sok. Wystarczy, że posypiesz pestkami gotową sałatkę.
Sprawdź też: Przepisy z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 200 g suchej ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
- 5-6 świeżych daktyli Medjool
- 3 pomarańcze organiczne
- 2 łyżki pestek granatu
- łyżka czerwonego pieprzu
- garść pistacji prażonych
- po 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej i świeżo startej tonki (opcjonalnie)
- po pół łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu Voatsiperifery lub Red Kampot (albo innego o łagodniejszym korzennym smaku), rozgniecionych w moździerzu
- garść natki pietruszki, posiekanej
- oliwa extra vergine
Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli – PRZEPIS:
- Ciecierzycę namocz przez noc, po czym ugotuj (ok. 55-60 minut od wrzucenia ciecierzycy na wrzątek) i ostudź.
- Wyfiletuj cząstki pomarańczy, a z pozostałości po filetowaniu owoców wyciśnij sok.
- Przełóż ciecierzycę do miski. Dodaj pokrojone lub porwane na kawałki daktyle Medjool, cząstki pomarańczy wraz z sokiem, czerwony pieprz i grubo posiekane pistacje. Na koniec dodaj przyprawy, natkę pietruszki i wlej chlust oliwy extra vergine.
- Delikatnie przemieszaj sałatkę, uważając by świeże i bardzo miękkie daktyle nie rozpadły się zanadto. Podziel na porcje. Na koniec posyp pestkami granatu, gotowe!