Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli.

Ciecierzyca sprawdza się świetnie nie tylko w kremowym hummusie i różnych odmianach roślinnych gulaszy podawanych na gorąco, ale również w sałatkach, i to zarówno na ostro, jak i na słodko lub słodko-pikantnie. Z ciecierzycą w zimowym wydaniu doskonale współgrają świeże, ciągnące jak toffi, kremowe daktyle, soczyste słodko-kwaśne pomarańcze i krwiste pestki granatu. Oliwa extra vergine spaja, doprawia i nawilża całość; dzięki niej ugotowana cieciorka w sałatce nie jest zbyt sucha.

Ciecierzycę warto ugotować dzień wcześniej, dzięki czemu sałatkę przygotujesz szybciej. Pistacje w razie potrzeby zastąp dowolnymi innymi orzechami, laskowe lub włoskie też będą pasować idealnie. Nie zaszkodzi również trochę świeżej mięty. Pestek z granatu nie mieszam z pozostałymi składnikami sałatki, ponieważ nie chcę, by zabarwił je sok. Wystarczy, że posypiesz pestkami gotową sałatkę.

Sprawdź też: Przepisy z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 200 g suchej ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
  • 5-6 świeżych daktyli Medjool
  • 3 pomarańcze organiczne
  • 2 łyżki pestek granatu
  • łyżka czerwonego pieprzu
  • garść pistacji prażonych
  • po 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej i świeżo startej tonki (opcjonalnie)
  • po pół łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu Voatsiperifery lub Red Kampot (albo innego o łagodniejszym korzennym smaku), rozgniecionych w moździerzu
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • oliwa extra vergine

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli – PRZEPIS:

  1. Ciecierzycę namocz przez noc, po czym ugotuj (ok. 55-60 minut od wrzucenia ciecierzycy na wrzątek) i ostudź.
  2. Wyfiletuj cząstki pomarańczy, a z pozostałości po filetowaniu owoców wyciśnij sok.
  3. Przełóż ciecierzycę do miski. Dodaj pokrojone lub porwane na kawałki daktyle Medjool, cząstki pomarańczy wraz z sokiem, czerwony pieprz i grubo posiekane pistacje. Na koniec dodaj przyprawy, natkę pietruszki i wlej chlust oliwy extra vergine.
  4. Delikatnie przemieszaj sałatkę, uważając by świeże i bardzo miękkie daktyle nie rozpadły się zanadto. Podziel na porcje. Na koniec posyp pestkami granatu, gotowe!

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli

Sałatka z ciecierzycy, pomarańczy i daktyli