Pieczony naleśnik z granatem.

Pieczony naleśnik – z pestkami granatu lub innymi owocami – to niezawodny śniadaniowy banał dla patentowanych leniwców. Nie chce Ci się smażyć serii naleśników? Nie smaż. Naleśnik z piekarnika robi się szybko i bez wysiłku, a sześć porcji spokojnie wystarczy dla całej rodziny. Przekonaj się, jakie to proste! Pieczony naleśnik udaje się zawsze i każdemu.

Uwagi:

  • Granaty kalifornijskie dostępne w dobrze zaopatrzonych warzywniakach są soczyste i pełne słodkich krwistoczerwonych pestek – przy okazji pamiętaj, że granat pod wpływem pieczenia trochę blednie
  • W razie potrzeby pestki granatu zastąp żurawiną lub innymi drobnymi owocami dostępnymi o tej porze roku (mrożone porzeczki też będą OK)
  • Alkohol możesz pominąć albo zastąpić na przykład sokiem z pomarańczy
  • Używam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem – SKŁADNIKI na 6 sporych porcji:

  • 1 duży granat
  • 6 jajek (zerówki, wolny chów)
  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
  • 500 ml mleka (roślinnego lub świeżego krowiego/koziego – nie UHT!)
  • szczypta soli roztartej w moździerzu
  • (opcjonalnie) 3 łyżki whisky (może być też calvados, rum, kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, brandy, etc.)
  • ghee lub masło do natłuszczenia formy
  • płatki migdałowe do podania

Pieczony naleśnik z granatem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Formę do zapiekania natłuść ghee lub masłem.
  3. Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty miąższu, pozostawiając same pestki i sok.
  4. Pestki granatu wraz z sokiem rozprowadź na dnie naczynia tak, by utworzyły jedną warstwę.
  5. W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol (albo cukier), sól, mleko i whisky (lub inny alkohol). Ciasto powinno mieć całkiem płynną i gładką konsystencję, jak mleko.
  6. Zalej pestki granatu ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Podczas pieczenia ciasto (nawet bezglutenowe) bardzo wyrośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie.
  7. Wyjmij naleśnik z piekarnika i odstaw, by lekko przestygł.
  8. Najlepiej podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania. Możesz również wstawić go na noc do lodówki i podać na zimno następnego dnia.

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem

Pieczony naleśnik z granatem