Pieczony naleśnik z granatem.
Pieczony naleśnik – z pestkami granatu lub innymi owocami – to niezawodny śniadaniowy banał dla patentowanych leniwców. Nie chce Ci się smażyć serii naleśników? Nie smaż. Naleśnik z piekarnika robi się szybko i bez wysiłku, a sześć porcji spokojnie wystarczy dla całej rodziny. Przekonaj się, jakie to proste! Pieczony naleśnik udaje się zawsze i każdemu.
Uwagi:
- Granaty kalifornijskie dostępne w dobrze zaopatrzonych warzywniakach są soczyste i pełne słodkich krwistoczerwonych pestek – przy okazji pamiętaj, że granat pod wpływem pieczenia trochę blednie
- W razie potrzeby pestki granatu zastąp żurawiną lub innymi drobnymi owocami dostępnymi o tej porze roku (mrożone porzeczki też będą OK)
- Alkohol możesz pominąć albo zastąpić na przykład sokiem z pomarańczy
- Używam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm
Pieczony naleśnik z granatem – SKŁADNIKI na 6 sporych porcji:
- 1 duży granat
- 6 jajek (zerówki, wolny chów)
- 140 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
- 500 ml mleka (roślinnego lub świeżego krowiego/koziego – nie UHT!)
- szczypta soli roztartej w moździerzu
- (opcjonalnie) 3 łyżki whisky (może być też calvados, rum, kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, brandy, etc.)
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
- płatki migdałowe do podania
Pieczony naleśnik z granatem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Formę do zapiekania natłuść ghee lub masłem.
- Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty miąższu, pozostawiając same pestki i sok.
- Pestki granatu wraz z sokiem rozprowadź na dnie naczynia tak, by utworzyły jedną warstwę.
- W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol (albo cukier), sól, mleko i whisky (lub inny alkohol). Ciasto powinno mieć całkiem płynną i gładką konsystencję, jak mleko.
- Zalej pestki granatu ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Podczas pieczenia ciasto (nawet bezglutenowe) bardzo wyrośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie.
- Wyjmij naleśnik z piekarnika i odstaw, by lekko przestygł.
- Najlepiej podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania. Możesz również wstawić go na noc do lodówki i podać na zimno następnego dnia.