• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół pęczka bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 20 zielonych szparagów
  • ok. 10 plastrów serrano
  • 1 mozzarella
  • pół łyżeczki pimentonu (wędzonej papryki)
  • trochę rukoli

Kolejna wersja pizzy. Tym razem, głównym składnikiem są szparagi.

Pizza o nieco hiszpańskim klimacie, stąd dodatek serrano i pimentonu. Używam surowych, nieblanszowanych szparagów, ponieważ w tej temperaturze upieką się idealnie.

PRZEPIS:

1. Przygotuj ciasto. Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Następnie, wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotuj sos. W głębokiej patelni podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, a kiedy zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem, pół pęczka bazylii, drobno posiekane chilli (z pestkami), sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

5. Przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut.

6. Każdy placek posmaruj połową sosu i rozłóż plasterki szynki.

7. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów (a przy okazji wybierz najcieńsze szparagi) i przytnij je tak, by można było je ułożyć w sposób widoczny na zdjęciu (odcięte części łodyg można wykorzystać w innym daniu).

8. Na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli oraz posyp całość pimentonem.

9. Wstaw pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej i dolnej grzałki, dolną wyłączam po 3-4 minutach.

10. Gotową pizzę udekoruj odrobiną rukoli.

Smacznego!

Przed:

Pizza ze szparagami L_02

W piecu:

Pizza ze szparagami L_03

Po:

Pizza ze szparagami L_09