• 100 g ryżu carnaroli lub arborio
  • 1 kiełbasa chorizo (ok. 100 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki flażoletki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • ok. 200 ml bulionu
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz
  • trochę suszonego oregano lub tymianku
  • łyżeczka wędzonej, suszonej papryki

Fasola, kiełbasa i pomidory, czyli swobodna wariacja na temat powszechnie znanej fasolki po bretońsku. Tutaj w postaci… risotto.

Włosi nie uznaliby raczej tej potrawy za risotto, i pewnie mieliby rację. W gruncie rzeczy to jednak nieważne 😉

Użyjcie chorizo dobrej jakości (lepiej droższe niż tańsze, tu cena bardzo wyraźnie przekłada się na jakość). Jeśli macie problem ze znalezieniem właściwego chorizo, można je z powodzeniem zastąpić dobrą węgierską kiełbasą paprykową, np. Pick.

1. Chorizo pokrójcie na plastry.

2. Posiekajcie cebulę, czosnek i seler naciowy.

3. Chorizo przysmażcie na patelni, aż plastry kiełbasy zaczną się rumienić. Nie używajcie dużo oleju (a najlepiej wcale), ponieważ chorizo w czasie smażenia puszcza sporo aromatycznego, intensywnie pomarańczowego tłuszczu. Zdejmijcie z patelni kiełbasę i, jeśli zachodzi taka potrzeba, odlejcie trochę tłuszczu, ale nie cały, ponieważ smażona na nim baza risotto nabierze dodatkowego aromatu i koloru.

4. Podsmażcie warzywa przez kilka minut, aż zmiękną, dodajcie ryż i smażcie całość, mieszając, kolejne kilka minut.

5. Wlejcie na patelnię czerwone wino i mieszając zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

6. Dodajcie na patelnię pomidory z puszki, kiełbasę, posiekaną papryczkę chilli bez pestek i wędzoną paprykę oraz dolejcie trochę bulionu.

7. Wszystko razem duście 18-20 minut, cały czas mieszając, i dolewając bulionu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

8. Na 4-5 minut przed końcem gotowania, dodajcie odcedzoną flażoletkę oraz tymianek lub oregano.

9. Gotowe risotto doprawcie pieprzem oraz dodajcie do niego posiekaną pietruszkę.

Smacznego!

Risotto z chorizo L_02