- 100 g ryżu carnaroli lub arborio
- 1 kiełbasa chorizo (ok. 100 g)
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 puszki flażoletki
- 1/2 pęczka pietruszki
- ok. 200 ml bulionu
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- pieprz
- trochę suszonego oregano lub tymianku
- łyżeczka wędzonej, suszonej papryki
Fasola, kiełbasa i pomidory, czyli swobodna wariacja na temat powszechnie znanej fasolki po bretońsku. Tutaj w postaci… risotto.
Włosi nie uznaliby raczej tej potrawy za risotto, i pewnie mieliby rację. W gruncie rzeczy to jednak nieważne ;-)
Użyjcie chorizo dobrej jakości (lepiej droższe niż tańsze, tu cena bardzo wyraźnie przekłada się na jakość). Jeśli macie problem ze znalezieniem właściwego chorizo, można je z powodzeniem zastąpić dobrą węgierską kiełbasą paprykową, np. Pick.
1. Chorizo pokrójcie na plastry.
2. Posiekajcie cebulę, czosnek i seler naciowy.
3. Chorizo przysmażcie na patelni, aż plastry kiełbasy zaczną się rumienić. Nie używajcie dużo oleju (a najlepiej wcale), ponieważ chorizo w czasie smażenia puszcza sporo aromatycznego, intensywnie pomarańczowego tłuszczu. Zdejmijcie z patelni kiełbasę i, jeśli zachodzi taka potrzeba, odlejcie trochę tłuszczu, ale nie cały, ponieważ smażona na nim baza risotto nabierze dodatkowego aromatu i koloru.
4. Podsmażcie warzywa przez kilka minut, aż zmiękną, dodajcie ryż i smażcie całość, mieszając, kolejne kilka minut.
5. Wlejcie na patelnię czerwone wino i mieszając zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
6. Dodajcie na patelnię pomidory z puszki, kiełbasę, posiekaną papryczkę chilli bez pestek i wędzoną paprykę oraz dolejcie trochę bulionu.
7. Wszystko razem duście 18-20 minut, cały czas mieszając, i dolewając bulionu, jeśli zajdzie taka potrzeba.
8. Na 4-5 minut przed końcem gotowania, dodajcie odcedzoną flażoletkę oraz tymianek lub oregano.
9. Gotowe risotto doprawcie pieprzem oraz dodajcie do niego posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
Jak przeczytałam, że to nie ‚flaczki’ od razu bardziej to danie polubiłam :D
Kupiłam dziś specjalnie wino z myślą o tym daniu, przychodzę do domu a tam brak fasolki :( Musze czekać do kolejnych zakupów ;)
No i po raz kolejny mam problem z zakupieniem jakiegoś produktu w moim big city…Mam czerwona fasolę kidney i fasolę pinto. Mogę którejś z nich użyć? Bo nie wiem jaka w smaku jest ta flazoletka :(
Flażoletka to fasolka drobniejsza od zwykłej, a przy okazji delikatniejsza i
lżej strawna. Jeśli nie masz jej w zasięgu, spokojnie możesz zastąpić ją
czerwoną kidney. Generalnie, najczęściej kupuję flażoletkę puszkowaną bonduelle.
Czasami przyrządzam jambalaye z chorizo więc wiedziałam, że połączenie ryżu z tą kiełbasą będzie mi smakować. Nie myliłam się, bardzo przypadło nam do gustu. Pyyyszne! :) http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/risotto-z-chorizo.jpg
Bardzo miło to słyszeć, czy może raczej… widzieć :-)
Super!
Mąż zachwycony, ja również. Naprawdę pyszne.
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało:-)