Sałatka z dyni mandarynkowej.

Niewielkie dynie mandarynkowe to jadalne mini dyńki o rozmiarach średniego jabłka, które doskonale nadają się między innymi do sałatek. Łatwo pokroić je w zgrabne cząstki, które z uwagi na małe rozmiary błyskawicznie się pieką, a dodatkowo ładnie prezentują się na talerzu. Poza tym, dynie mandarynkowe – kiedy są świeże i prosto z pola – są przepyszne i mają miękką jadalną skórkę (im dłużej leżakują, tym skórka – stopniowo – coraz bardziej twardnieje). Jeżeli nie masz pod ręką tej odmiany dyni, użyj dowolnej innej, na przykład piżmowej lub hokkaido.

Do sałatki dodałem liście portulaki. W razie potrzeby możesz zastąpić ją rukolą, roszponką, świeżym szpinakiem, sałatą rzymską lub innymi ulubionymi liśćmi. Z dynią i portulaką dobrze komponują się domowe suszone pomidory. Są idealnie miękkie i słodkie, jednym słowem najlepsze. Dosłownie rozpływają się w ustach. Naprawdę warto zrobić je samodzielnie w domu – najpierw ususzyć, a później zamarynować, tak jak w tym przepisie. Ostatni składnik to włoska salsiccia (kiełbaska) z Perugii (Umbria), z certyfikatem slow food, która przyjechała z nami z Terra Madre w Turynie. Kiełbaska jest naturalnie bezglutenowa, składa się wyłącznie z mięsa i przypraw. Możesz zastąpić ją innym mięsnym dodatkiem albo – dla odmiany – serem (lub tofu – jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej), który sprawdzi się tu równie dobrze.

Sałatka z dyni mandarynkowej

Sałatka z dyni mandarynkowej

Sałatka z dyni mandarynkowej – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • ok. 100 g portulaki (zamiast – może być szpinak, roszponka, rukola lub inne zielone liście)
  • 3 dynie mandarynkowe (więcej o nich w tym wpisie)
  • ok. 100 g włoskiej salsicci z Umbrii – mazzafegato (2 kiełbaski) albo innej kiełbasy dobrej jakości
  • 2 garście orzechów laskowych, wcześniej uprażonych i obranych ze skórki (opcjonalnie)
  • trochę suszonych pomidorów (tu: domowe suszone pomidory – przepis)
  • oliwa extra vergine (tu: oliwa z suszonych pomidorów)
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • 1/2 łyżeczki owoców fenkułu (rozgniecionego w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki kolendry (rozgniecionego w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)

Sałatka z dyni mandarynkowej – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynie umyj, po czym przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne (pestki). Pokrój dynie na cząstki i przełóż do miski.
  3. Skrop cząstki dyni oliwą (użyłem oliwy z domowych suszonych pomidorów) i dodaj przyprawy rozgniecione wcześniej w moździerzu.
  4. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim kawałki dyni (ZOBACZ). Wstaw dynie do piekarnika na około 20 minut.
  5. W tym czasie podziel portulakę na porcje i rozłóż na talerzach, pokrój kiełbaski w plasterki (ZOBACZ) i grubo posiekaj orzechy laskowe.
  6. Rozłóż upieczoną dynię na talerzach, dodaj kiełbaski w plasterkach, suszone pomidory i orzechy. Skrop całość oliwą i octem balsamicznym.

Sprawdź też: inne przepisy z dynią mandarynkową

Sałatka z dyni mandarynkowej

Sałatka z dyni mandarynkowej

Salsiccia slow food