Shivid Polow.
Shivid Polow to perski przepis na ryż z koperkiem. Jest wręcz stworzony dla miłośników aromatycznego koperku, który – jak widać – świetnie komponuje się nie tylko z młodymi ziemniakami. W tym prostym daniu koperku jest naprawdę sporo.
Metoda przyrządzania jest bardzo podobna do gotowania Zereskh Polow, czyli szafranowego ryżu z berberysem, na który przepis podawałem całkiem niedawno. Shivid Polow również robi się łatwo i przyjemnie. Wodę szafranową przygotujesz w kilka chwil – wystarczy do tego szafran i wrzątek. Najwięcej czasu zajmuje skubanie listków koperku, ale ta monotonna czynność, na której chcąc nie chcąc trzeba skupić uwagę, ma w sobie coś relaksującego i kojącego :-)
Tytułem przypomnienia: polow (u nas znany jako pilaw) to aromatyczny ryż mieszany i długo gotowany z różnymi dodatkami, np. z warzywami, ziołami, suszonymi owocami lub mięsem.
Shivid Polow – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
- 3 szklanki listków koperku (natki oderwanej od łodyżek)
- 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery o wyjątkowym, lekko owocowym aromacie) albo czarnego pieprzu
- 4 łyżki wody szafranowej przygotowanej wg tego przepisu
- 4 łyżki oleju
Shivid Polow – PRZEPIS:
- Bardzo dokładnie przepłucz ryż (tak jak w tym przepisie – patrz pkt 1 opisu), po czym namocz go przez noc. W tym celu przełóż ryż do miski, zalej wodą, dodaj szczyptę soli, przykryj talerzem i odstaw.
- Ugotuj ryż (ok. 10 minut) zgodnie z opisem w tym przepisie – patrz pkt 2, a następnie przelej zimną bieżącą wodą, by zatrzymać proces gotowania.
- Oderwij listki koperku od łodyżek, grubo posiekaj i przełóż do miski. Dodaj utłuczony w moździerzu pieprz i wymieszaj.
- Na dno niedużego głębokiego rondla (u mnie: o średnicy 18 cm) wlej 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Płyn powinien pokryć całe dno garnka. Ułóż na nim i lekko uklep łyżką warstwę ugotowanego ryżu (ok. 1/3), a następnie na ryżu rozsyp porcję listków koperku.
- Pozostały ryż przełóż do miski z resztą koperku i wymieszaj.
- Przełóż zawartość miski do garnka. Uklep ryż drewnianą łyżką, po czym szyjką łyżki zrób w ryżu 5 wgłębień (przez całą zawartość garnka, do dna).
- Przykryj rondel pokrywką i gotuj 10 minut.
- Wymieszaj wodę szafranową z dwiema łyżkami oleju. Taką mieszanką po 10 minutach gotowania polej powierzchnię ryżu.
- Owiń pokrywkę czystą bawełnianą ścierką, przykryj rondel i paruj ryż na małym ogniu przez 60 minut.
- Gotowy ryż wyłóż na talerz. Możesz zrobić to w następujący sposób: lekko potrząśnij rondlem – ryż powinien odejść od ścianek. Przykryj garnek talerzem i obróć – ryż powinien płynnie wyjechać z rondla na talerz, zachowując formę placka (ZOBACZ). Jeżeli jednak Twój ryż przywrze do rondla (to m.in. kwestia powłoki) lub nie zachowa formy placka i rozsypie się, nie przejmuj się i podaj go na sypko. Najczęściej Shivid Polow podaje się właśnie na sypko, w głębokim talerzu lub misce. Najsmaczniejsza jest w nim spieczona ryżowa skórka, dlatego warto pozostawić ją w większych kawałkach.
- Shivid Polow możesz podać jako samodzielne danie (tak jak ja) albo jako dodatek do ryby, indyka czy kurczaka.
Na podstawie przepisu z MyPersianKitchen.