Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami.

Przepyszny Herreño a la plancha, czyli smażony ser z koziego mleka, to jeden z największych przebojów kulinarnych El Hierro. Ser Herreño wytwarzany jest wyłącznie na El Hierro, drugiej najmniejszej wysepce Kanarów, i w lokalnych sklepach występuje w dwóch wersjach, klasycznej i wędzonej. Herreño a la plancha podawany jest różnie, np. z miodem, z chili, z rodzynkami, z mojo rojo, mojo verde, konfiturą z porzeczek, truskawek lub wiśni, i tak dalej. Druga wyspa, na której smażony ser równie często widzieliśmy w restauracyjnych kartach, to La Gomera, ale pod względem popularności Herreño a la plancha, El Hierro nie ma konkurencji.

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Póki co, smażony ser zjedliśmy na El Hierro i Gomerze w co najmniej 10 restauracjach, w niektórych więcej niż raz. Za każdym razem podany inaczej i z różnymi dodatkami (zdjęcia poniżej). Herreño a la plancha uzależnia, a żeby nie nabrać na wyspie kształtów antałka, trzeba bardzo dużo chodzić, najlepiej mocno pod górkę 🙂 Najlepszy, jak dotąd, smażony Herreño jedliśmy w El Refugio w La Restinga (gdzie podają go z miodem i chili) oraz w La Higuera de Abuela w Echedo (z miodem i mojo verde), a mój przepis trochę do nich nawiązuje. Pistacje to nieoczywisty dodatek, który jednak doskonale pasuje do sera i miodu, polecam!

Cały średniej wielkości Herreño (zobacz), dostępny w każdym supermarkecie na El Hierro, waży 1,2 kg. Przywieźliśmy dwa, wędzony i klasyczny, a w tym przepisie użyłem wędzonego.

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • około 200-250 g wędzonego sera Herreño (plaster)
  • 4 łyżeczki płynnego miodu (u mnie: kwiatowy miód z El Hierro)
  • garść lekko prażonych pistacji, posiekanych (albo dowolne inne orzechy, np. prażone orzechy laskowe, piniole lub orzeszki cedrowe będą pasować tutaj jak ulał)

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami – PRZEPIS:

Mocno rozgrzej patelnię i ułóż na niej plaster sera. Przesuń ser łopatką, by nie przywarł. Smaż, co pewien czas delikatnie go przesuwając, aż na powierzchni kawałka sera utworzy się złocista skórka. Przewróć plaster sera na drugą stroną i usmaż w ten sam sposób. Przełóż ser na talerz, skrop miodem i posyp grubo siekanymi pistacjami, smacznego!

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami

Smażony ser Herreño z miodem i pistacjami