• 1/2 brukwi
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 600 g polędwiczek z piersi indyka
  • sos sojowy
  • 2 papryczki chilli
  • pęczek szczypiorku
  • 3 kapusty pak choi (średniej wielkości)
  • 1-2 limonki
  • łyżeczka (lub więcej) cukru palmowego

Krótko smażone w woku warzywa, ewentualnie z dodatkiem mięsa to jeden z moich ulubionych sposobów gotowania „na szybko”.

Najlepsze jest to, że tego rodzaju dania mogą być przygotowywane na rozmaite sposoby, z najróżniejszych składników.

Tym razem zdecydowałem się na brukiew, która usmażona smakuje naprawdę świetnie, oraz paprykę, dzięki której potrawa zyskuje sporo witalności i koloru.

W takich daniach właściwie nigdy jakoś specjalnie nie kombinuję, ograniczając ilości składników do minimum. Tutaj chodzi przede wszystkim o prostotę.

Doskonałym dodatkiem do stir-fry’a jest duszony pak choi z ostro-kwaśno-słono-słodkim, nieskomplikowanym w przygotowaniu sosem.

Stir-fry plus pak choi L_05

Stir-fry plus pak choi L_02

1. Pokrój indyka na niewielkie podłużne kawałki, przełóż do miski, wlej trochę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.

2. Pokrój papryki na podłużne cienkie paski, posiekaj chilli.

3. Pokrój brukiew na plastry i posiekaj ją w słupki.

4. Przygotuj sos do pak choi – wymieszaj w słoiku sok z limonki, sos sojowy, papryczkę chilli i 1/3 pęczka szczypiorku.

5. W mocno rozgrzanym woku smaż na oleju (mieszając i na dość dużym ogniu) brukiew, a po 2-3 minutach dodaj paprykę wraz z chilli i smaż do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć, ale zachowają sprężystość.

6. Wyjmij warzywa z woka, wlej nową porcję oleju i smaż indyka, cały czas mieszając. Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodaj warzywa, dolej trochę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę smaż całość, mieszając. Gotowe danie zdejmij z ognia, dodaj posiekane 2/3 pęczka szczypiorku i wymieszaj.

7. W czasie smażenia w woku, ugotuj przekrojone wzdłuż na pół kapusty pak choi. Powinno im wystarczyć ok. 7 minut, w razie potrzeby nieco dłużej.

8. Indyka z warzywami przełóż do miseczek, a połówki gotowego pak choi ułóż na dużym półmisku i polej sosem. Resztę sosu dodatkowo podaj w miseczce na stół.

Smacznego!

Stir-fry plus pak choi L_12

Stir-fry plus pak choi L_08