Gulasz paprykowy.

Na naszym lokalnym podwarszawskim targu późnym latem co sobotę zjawia się Pan z pięknym wyborem różnych odmian kolorowych papryk z własnej uprawy. W chwili, w której zobaczyłem je po raz pierwszy wiedziałem, że biorę co najmniej kilogram i gotuję z nich aromatyczny, paprykowy, w 100% roślinny gulasz!

Oto ultra łatwy przepis na wspaniały paprykowy gulasz z trzech składników. Potrzebujesz tylko papryk, pomidorów i cebuli. To iście paprykowy festiwal, dlatego nie używam nawet pieprzu, poprzestając tylko na dwóch rodzajach hiszpańskiego Pimentonu, czyli mielonej papryki. Używam ostrego Pimentonu de la Vera i łagodnego Pimentonu z Murcji, który – w przeciwieństwie do Pimentonu de la Vera – nie ma wędzonego posmaku, ale za to daje bardziej intensywny kolor. W braku Pimentonu dodaj po prostu mieloną paprykę (łagodną lub pikantną).

W miarę możliwości, rozejrzyj się za różnymi odmianami papryki, w różnych kształtach i kolorach. To samo dotyczy cebuli – użyj czerwonej, białej, cukrowej, szalotek, etc. Sporej ilości cebuli w potrawie sprzyja suszony cząber, który – w razie potrzeby – możesz zastąpić innymi ziołami. 

Gulasz przyrządza się szybko i lekko, ponieważ kolejne składniki przygotowujesz płynnie jedne po drugich. W czasie, gdy dusi się cebula, przygotowujesz paprykę, a nawet jeśli zajmie Ci to nieco więcej czasu, cebulę możesz dusić niemal dowolnie długo. Dalej, w trakcie duszenia papryk spokojnie zdążysz zrobić pomidory, a w czasie, gdy gotuje się całość, masz jeszcze sporo czasu, by zająć się ziołami.

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • około 1 kg papryk różnych odmian i kolorów (jak na zdjęciu)
  • papryczka chili
  • 4-5 cebul różnych odmian
  • 2 pomidory malinowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • duża garść posiekanej kolendry
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 kopiaste łyżeczki Pimentonu z Murcji (albo zwykłej słodkiej mielonej papryki)
  • pół łyżeczki pikantnego Pimentonu
  • łyżeczka suszonego cząbru (mogą być również inne suszone zioła)
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine

Gulasz paprykowy – PRZEPIS:

  1. Cebule posiekaj w półtalarki. 
  2. W głębokim naczyniu podgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Dodaj sporą szczyptę soli, posiekane łodyżki kolendry i duś pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż cebula całkiem zmięknie.
  3. W tym czasie pokrój papryki w zgrabne kawałki. Posiekaj chili.
  4. Dodaj papryki do cebuli, przemieszaj i duś pod przykryciem.
  5. W tym czasie obierz pomidory malinowe ze skórki i pokrój w nieduże kawałki. Pomidory dodaj do papryk wraz z dwoma rodzajami Pimentonu, suszonym cząbrem, listkami tymianku i solą.
  6. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż papryki całkiem zmiękną, a pomidory przemienią się w smakowity sos.
  7. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj natkę pietruszki, kolendrę i trochę oliwy, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą lub ostrym Pimentonem.

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień

Gulasz paprykowy - kolorowa rewelacja na jesień