Gulasz paprykowy.
Na naszym lokalnym podwarszawskim targu późnym latem co sobotę zjawia się Pan z pięknym wyborem różnych odmian kolorowych papryk z własnej uprawy. W chwili, w której zobaczyłem je po raz pierwszy wiedziałem, że biorę co najmniej kilogram i gotuję z nich aromatyczny, paprykowy, w 100% roślinny gulasz!
Oto ultra łatwy przepis na wspaniały paprykowy gulasz z trzech składników. Potrzebujesz tylko papryk, pomidorów i cebuli. To iście paprykowy festiwal, dlatego nie używam nawet pieprzu, poprzestając tylko na dwóch rodzajach hiszpańskiego Pimentonu, czyli mielonej papryki. Używam ostrego Pimentonu de la Vera i łagodnego Pimentonu z Murcji, który – w przeciwieństwie do Pimentonu de la Vera – nie ma wędzonego posmaku, ale za to daje bardziej intensywny kolor. W braku Pimentonu dodaj po prostu mieloną paprykę (łagodną lub pikantną).
W miarę możliwości, rozejrzyj się za różnymi odmianami papryki, w różnych kształtach i kolorach. To samo dotyczy cebuli – użyj czerwonej, białej, cukrowej, szalotek, etc. Sporej ilości cebuli w potrawie sprzyja suszony cząber, który – w razie potrzeby – możesz zastąpić innymi ziołami.
Gulasz przyrządza się szybko i lekko, ponieważ kolejne składniki przygotowujesz płynnie jedne po drugich. W czasie, gdy dusi się cebula, przygotowujesz paprykę, a nawet jeśli zajmie Ci to nieco więcej czasu, cebulę możesz dusić niemal dowolnie długo. Dalej, w trakcie duszenia papryk spokojnie zdążysz zrobić pomidory, a w czasie, gdy gotuje się całość, masz jeszcze sporo czasu, by zająć się ziołami.
Gulasz paprykowy – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- około 1 kg papryk różnych odmian i kolorów (jak na zdjęciu)
- papryczka chili
- 4-5 cebul różnych odmian
- 2 pomidory malinowe
- garść posiekanej natki pietruszki
- duża garść posiekanej kolendry
- łyżka listków świeżego tymianku
- 2 kopiaste łyżeczki Pimentonu z Murcji (albo zwykłej słodkiej mielonej papryki)
- pół łyżeczki pikantnego Pimentonu
- łyżeczka suszonego cząbru (mogą być również inne suszone zioła)
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
Gulasz paprykowy – PRZEPIS:
- Cebule posiekaj w półtalarki.
- W głębokim naczyniu podgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Dodaj sporą szczyptę soli, posiekane łodyżki kolendry i duś pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż cebula całkiem zmięknie.
- W tym czasie pokrój papryki w zgrabne kawałki. Posiekaj chili.
- Dodaj papryki do cebuli, przemieszaj i duś pod przykryciem.
- W tym czasie obierz pomidory malinowe ze skórki i pokrój w nieduże kawałki. Pomidory dodaj do papryk wraz z dwoma rodzajami Pimentonu, suszonym cząbrem, listkami tymianku i solą.
- Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż papryki całkiem zmiękną, a pomidory przemienią się w smakowity sos.
- Zdejmij naczynie z ognia, dodaj natkę pietruszki, kolendrę i trochę oliwy, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą lub ostrym Pimentonem.