• dwie garście rukoli
  • 4 zielone szparagi
  • 4-6 chipsów serowych domowej roboty
  • mała kiść czerwonych winogron
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Zielone szparagi i winogrona duszone w occie balsamicznym.

To połączenie może wydawać się niecodzienne, ale obydwa składniki świetnie się ze sobą komponują.

Lekko duszone winogrona (tak, by zachowały swą formę) są po prostu znakomite, a dodatek octu balsamicznego jeszcze bardziej podkręca ich smak. Co ciekawe, ten słodki owocowy dodatek bardzo dobrze współgra z grillowanymi szparagami. Szparagi najczęściej łączy się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak na przykład nieśmiertelne (i trochę nudne już) jajko czy prosciutto, a zdecydowanie warto sięgnąć po inne, mniej typowe zestawienia smaków.

Wisienką na torcie są chipsy (płatki) serowe własnej roboty, których jedynym składnikiem jest twardy długo dojrzewający ser. Pyszne danie, polecam!

Szparagi i płatki L_02

Szparagi i płatki L_05

1. Przygotuj chipsy serowe według TEGO przepisu. Jeśli Ci się nie chce, po prostu z nich zrezygnuj;-).

2. Pokrój winogrona na połówki.

3. Oderwij zdrewniałe końcówki zielonych szparagów i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni grillowej (uwaga: nie za długo, szparagi muszą pozostać chrupkie i jędrne, wystarczy ok. 4 minut).

4. W tym czasie na patelni podduś winogrona z octem balsamicznym. Nie wlewaj zbyt dużo octu, nie chodzi o to, żeby owoce w nim pływały. Winogrona nie mogą się rozpaść, więc nie duś ich zbyt długo, wystarczą 2-3 minuty.

5. Na talerzach ułóż po niewielkiej garści rukoli. Na każdej porcji połóż szparagi, a między nimi umieść płatki z sera.

6. Dodaj porcje duszonych winogron. Całość skrop oliwą oraz oprósz świeżo i grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Szparagi i płatki L_06