- dwie garście rukoli
- 4 zielone szparagi
- 4-6 chipsów serowych domowej roboty
- mała kiść czerwonych winogron
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
- pieprz
Zielone szparagi i winogrona duszone w occie balsamicznym.
To połączenie może wydawać się niecodzienne, ale obydwa składniki świetnie się ze sobą komponują.
Lekko duszone winogrona (tak, by zachowały swą formę) są po prostu znakomite, a dodatek octu balsamicznego jeszcze bardziej podkręca ich smak. Co ciekawe, ten słodki owocowy dodatek bardzo dobrze współgra z grillowanymi szparagami. Szparagi najczęściej łączy się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak na przykład nieśmiertelne (i trochę nudne już) jajko czy prosciutto, a zdecydowanie warto sięgnąć po inne, mniej typowe zestawienia smaków.
Wisienką na torcie są chipsy (płatki) serowe własnej roboty, których jedynym składnikiem jest twardy długo dojrzewający ser. Pyszne danie, polecam!
1. Przygotuj chipsy serowe według TEGO przepisu. Jeśli Ci się nie chce, po prostu z nich zrezygnuj;-).
2. Pokrój winogrona na połówki.
3. Oderwij zdrewniałe końcówki zielonych szparagów i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni grillowej (uwaga: nie za długo, szparagi muszą pozostać chrupkie i jędrne, wystarczy ok. 4 minut).
4. W tym czasie na patelni podduś winogrona z octem balsamicznym. Nie wlewaj zbyt dużo octu, nie chodzi o to, żeby owoce w nim pływały. Winogrona nie mogą się rozpaść, więc nie duś ich zbyt długo, wystarczą 2-3 minuty.
5. Na talerzach ułóż po niewielkiej garści rukoli. Na każdej porcji połóż szparagi, a między nimi umieść płatki z sera.
6. Dodaj porcje duszonych winogron. Całość skrop oliwą oraz oprósz świeżo i grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Te winogrona!!! Wyobrażam sobie, że są fantastyczne! Musze spróbować, bo nie jadłam jeszcze winogron po obróbce termicznej ;)
Owszem, są świetne:-)
Polecam też:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/salatka-z-pieczonej-dyni-orzechow-i-smazonych-winogron/
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/czarne-linguine-z-figami-i-winogronami/
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/grzanki-z-owczym-serem-i-winogronami-smazonymi-w-occie-balsamicznym/
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pizza-z-owocami-w-6-wersjach-figi-morele-sliwki-gruszki-winogrona-truskawki/
To danie rozłożyło mnie na łopatki :)
Mam nadzieje, ze je zrobisz;-)
Saved as a favorite, I like your website!
Piękna kompozycja
WOW, piękna kompozycja
Brawo!
Zbieram przepisy na sezon szparagowy i ten już jest na mojej liście, pozdrawiam
Perfect!
Mniam
:-)
Cześć! mega!!!
Szalona propozycja w iście szalonym wydaniu :)
Takie szaleństwa to u mnie w standardzie;-) pozdrawiam
Chipsy z sera są fenomenalne!
Nie mogę zaprzeczyć;-)
Ja tak bardzo czekam na rozpoczęcie sezonu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Masz tyle świetnych pomysłów:)
Tęsknię za tymi zielonymi cudeńkami
Zielone najlepsze
Patent na chipsy serowe jest świetny!
Ne wytrzymałam i kupiłam wczoraj meksykańskie szparagi specjalnie do tego przepisu. Wyszło super, pycha :D I szparagi o dziwo też były bardzo smaczne (!) :O
Czeka w kolejce, jak tylko dorwę polskie szparagi to robię :D