• mrożone ciasto francuskie
  • 3 opakowania ricotty Galbani (po 250 g każde)
  • 5 jajek
  • 1 mozzarella Galbani (125 g)
  • ok. 50 g świeżo startego parmezanu
  • pęczek pietruszki
  • 2 garście rukoli
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • glassa balsamiczna

Tarta to dobry sposób na ugoszczenie większej grupy osób.

Wystarczy zjeść niewielki, ale sycący kawałek, a wtedy nawet spora ilość sera w przepisie nie stanowi problemu. Najlepiej przygotowywać takie dania, tak jak ja, sporadycznie, albo przynajmniej z umiarkowanie intensywną częstotliwością. Podane proporcje składników odnoszą się do naczynia do tarty o średnicy 30 cm. W przypadku, gdy dysponujecie mniejszym naczyniem (25-26 cm), użyjcie 2 opakowań ricotty (tj. 500 g) i o jedno jajko mniej.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. W misce krótko wymieszajcie ricottę, aż stanie się kremowa. Dodajcie, pojedynczo, cztery jajka. Każde kolejne jajko dodawajcie wtedy, kiedy poprzednie dokładnie wymieszacie z ricottą.

3. Do masy serowej dodajcie drobno posiekaną mozzarellę i starty parmezan; całość wymieszajcie.

4. Dodajcie drobno posiekaną pietruszkę i nieco grubiej posiekaną rukolę. Doprawcie całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszajcie.

5. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkujcie na placek o odpowiedniej wielkości.

6. Pędzelkiem posmarujcie tartownicę, łącznie ze ściankami, niewielką ilością oliwy extra vergine.

7. Za pomocą wałka przenieście ciasto i wkomponujcie je dokładnie w naczynie. Przesuwając wałkiem po górnej krawędzi tartownicy, odetnijcie i usuńcie nadmiar ciasta.

8. Spód ciasta ponakłuwajcie widelcem, a jego krawędzie posmarujcie roztrzepanym białkiem, żeby ładnie się zrumieniło.

9. Przełóżcie masę serową do naczynia i pieczcie 50 minut.

10. Porcje tarty udekorujcie glassą balsamiczną.

Tartę upiekłem w okrągłym porcelanowym naczyniu do zapiekania z serii Home Elements Ceramicplus Villeroy & Boch. Wewnętrzna, pokryta porcelaną powierzchnia tartownicy – zgodnie z deklaracją producenta – jest idealnie gładka i faktycznie bezproblemowo się czyści (wystarczy na krótko namoczyć naczynie, a do usuwania zanieczyszczeń używać miękkiej gąbki). Produkty Ceramicplus przeznaczone są do używania w temperaturach do 220 stopni, należy jednak unikać narażania ich na gwałtowne zmiany temperatur, np. wkładania naczynia z lodówki wprost do gorącego pieca albo odwrotnie. Każde naczynie oznaczone jest znakiem autentyczności (stempel na spodzie).

Plusy:
– precyzja i staranność wykonania,
– gładka porcelanowa powłoka,
– możliwość mycia w zmywarce,
– wytrzymałość do temperatury 220 stopni Celsjusza,
– średnica (jeżeli ktoś planuje przygotowywać ciasta/tarty dla większej grupy osób, rozmiar naczynia – 30 cm – będzie odpowiedni).

Minusów brak, chyba że za takie uznać niemożność używania naczynia na grzewczych płytach kuchennych (pytanie, czemu miałoby to służyć?) albo zalecenia producenta, by naczyń do zapiekania V&B nie ustawiać w stosy i nie używać do ich czyszczenia silnych środków oraz gąbek o ostrych powierzchniach.

Średnica: 30 cm
Materiał: Porcelana Ceramicplus
Producent: Villeroy & Boch
Gdzie kupić: sklep internetowy Rossi.pl – Magia Wnętrza
Cena:
179 zł

Pozostałe elementy serii Ceramicplus Villeroy & Boch znajdziecie TUTAJ.