Tarta ze szparagami i kwiatami cukinii.
Jeszcze jedna pyszna tarta, tym razem z wiosennym combo, za którym tęsknimy przez cały rok: z zielonymi szparagami i kwiatami cukinii.
Kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi. Śmietany – również jak zwykle – używam wegańskiej (Creamo 15%), ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Tarta ze szparagami i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty (lub półtłustego twarogu)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy: łyżeczka soli roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej), łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu, łyżeczka suszonego cząbru roztartego w moździerzu
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 6 kwiatów cukinii* – mogą być żeńskie (z małą cukinką) albo męskie (na łodyżce)
- 12 zielonych szparagów
- 100 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (u mnie: Ortler)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- przyprawy: pół łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, pół łyżeczki białego pieprzu Penja roztartego w moździerzu, szczypta soli
*Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie – na łodyżkach oraz żeńskie – z mini cukinkami, czyli zalążkami cukinii. Poza tym drobnym szczegółem, obydwa rodzaje kwiatów smakują tak samo.
Tarta ze szparagami i kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj kwiaty cukinii – przepłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, opłucz i osusz szparagi, odetnij główki, a pozostałą część szparagów drobno posiekaj w plasterki.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż kwiaty cukinii i szparagi, zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 35 minut, kontrolując stan kwiatów. Jeżeli pod koniec pieczenia uznasz, że za mocno się spieką, przykryj wierzch tarty folią aluminiową.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.