- TORCIK:
- 120 g kakao (tu: surowe kakao Surovital)
- 80 g mielonych orzechów laskowych
- 120 g świeżych daktyli (tu: izraelskie, waga bez pestek)
- 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (Kokonati)
- szczypta soli
- POLEWA:
- 100 g czekolady (tu: kawowa Raw Cocoa, nie zawiera mleka)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- płatki kokosowe, orzechy włoskie i wiórki czekoladowe do dekoracji
Torcik czekoladowy na trzecie urodziny FiKa.
Dziś Facet i Kuchnia obchodzi swoje trzecie urodziny. Strona wystartowała dokładnie 3 lata temu – 13 listopada 2011.
Poniżej przepis na tort, czy raczej torcik czekoladowy, który powstał na tę okoliczność. Ciacho jest bezglutenowe, bezlaktozowe, wegańskie, czarodziejskie, psychodeliczne, szatańsko dobre, anielsko piękne i ogólnie zajebiste. Bo 3 urodziny ma się tylko raz!;-)
Tort przypomina nieco torcik wedlowski, ale tylko nieco – jest od niego jakieś 666 razy lepszy ;-)
Btw, za kilka dni szukajcie tu urodzinowego konkursu, w którym znów rozdamy Wam coś fajnego!:-)
PRZEPIS:
1. Daktyle wypestkuj i pokrój lub porwij na małe kawałki.
2. Orzechy laskowe zmiel w blenderze lub w młynku do kawy (albo np. utrzyj w moździerzu na gładką pastę).
3. W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mielone orzechy laskowe i daktyle. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.
4. Dodaj sól i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.
5. Masę przesyp do formy (tu: silikonowa okrągła foremka o średnicy 17 cm – ZOBACZ) i dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
6. Schłodzony w lodówce torcik wyjmij z formy i ułóż na kratce. Pod kratką ustaw talerz, na który będzie spływać nadmiar polewy czekoladowej (ZOBACZ).
7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszaj – czekolada na polewę powinna być idealnie gładka (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).
8. Wylej czekoladę na środek ciasta i delikatnie rozprowadź po całej powierzchni np. silikonową łopatką, tak by polewa dokładnie pokryła ciasto wraz z bokami. Nadmiar czekolady spłynie na podstawiony pod spód talerz.
9. Udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich (ZOBACZ), a boki – płatkami kokosowymi (ZOBACZ).
10. Wstaw do lodówki na godzinę – do zastygnięcia czekolady.
11. Wierzch obsyp wiórkami z gorzkiej czekolady (ZOBACZ).
Smacznego!
Wszystkiego najlepszego! :)
To miłe, że FiK jest tylko nieznacznie starszy niż mój Dzieć… Teraz już wiem jaki tort zrobię na 3. urodziny mojego Dziecia :-) Tylko musi być wszystkiego 2x więcej, bo tortownicę mam większą no i to na 5 osób ma być…
Nie wiem, czy życzyć wszystkiego najlepszego, skoro sam robisz sobie wszystko najlepsze ;-) Więc po prostu: najserdeczniejsze życzenia… (a w miejsce wielokropka wpisz czego sobie tam życzysz)
Dziękuję!!!! Życzę sobie WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE, bo mam apetyt na WIĘCEJ!;-) Na jedzeniu świat się nie kończy, więc ma się co spełniać:-)
Wygląda przepięknie i taaak smacznie!
Jeszcze raz życzę Wam wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego:-)
Wygląda pieknie!
100 lat! :)
Wygląda doskonale, a do tego jaki zdrowy
Cudo!
Doskonały deser na doskonałym blogu. Świat niech mówi co chce, a ja zdecydowanie wolę Faceta od kwestii smaku i innych większych, ale wcale nie fajniejszych. Podoba mi się, że myślisz nie tylko o smaku i kompozycji, ale rownież o zdrowiu, które jest przecież tak samo ważne. Powodzenia i kolejnych sukcesów!
Obłędne ciacho, chyba się za nie zabiorę
Wygląda naprawdę wspaniale :)
Gratulacje i mnóstwa pomysłów na kolejne lata blogowania :)
Przepiękny, wszystkiego najlepszego na 3 urodzinki :)
Fantastyczne orzechy, duże i idealnie kształtne. Happy birthday!
Spóźnione ale jak najbardziej szczere wszystkiego najlepszego! Inspiruj nas dalej :D Aaa i dla Pani FiK-owej również najlepsze życzenia bo bez niej nie byłoby tych smakowitych zdjęć! :)
Dziękujemy!!!:-)
Idealny
Zachwycający, a w smaku pewnie jeszcze lepszy. I jaki skład!
to mój pierwszy komentarz, więc witam się serdecznie:) chciałam zapytać o daktyle – czy zamiast świeżych mogą być suszone? jeśli tak to tyle samo wagowo ich wrzucić? jeśli nie, to gdzie kupić świeże?
ps. blog niesamowity, gratuluję i dziękuję bardzo;)
Cześć!:-) Suszonych daktyli użyj wagowo tyle samo – warto je wcześniej namoczyć w wodzie, soku lub dobrym alkoholu. Świeże daktyle można dostać w Warszawie pod Halą Mirowską (stoiska z bakaliami). Dzięki;-)
:)
Jak wedlowski, tylko o wiele ładniejszy. I na pewno zdrowszy ;)
Super torcik, jadłabym
Super deserek
Jakie orzechy proponuje pan FIK w miejsce laskowych? Nerkowce, włoskie? nadają się? A może nie będzie źle, jak zmieszam kilka rodzajów?
Możesz użyć dowolnych orzechów albo zmieszać różne rodzaje (za wyjątkiem orzechów macadamia – są za tłuste).