• TORCIK:
  • 120 g kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 120 g świeżych daktyli (tu: izraelskie, waga bez pestek)
  • 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (Kokonati)
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady (tu: kawowa Raw Cocoa, nie zawiera mleka)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • płatki kokosowe, orzechy włoskie i wiórki czekoladowe do dekoracji

Torcik czekoladowy na trzecie urodziny FiKa.

Dziś Facet i Kuchnia obchodzi swoje trzecie urodziny. Strona wystartowała dokładnie 3 lata temu – 13 listopada 2011.

Poniżej przepis na tort, czy raczej torcik czekoladowy, który powstał na tę okoliczność. Ciacho jest bezglutenowe, bezlaktozowe, wegańskie, czarodziejskie, psychodeliczne, szatańsko dobre, anielsko piękne i ogólnie zajebiste. Bo 3 urodziny ma się tylko raz!;-)

Tort przypomina nieco torcik wedlowski, ale tylko nieco – jest od niego jakieś 666 razy lepszy 😉

Btw, za kilka dni szukajcie tu urodzinowego konkursu, w którym znów rozdamy Wam coś fajnego!:-)

PRZEPIS:

1. Daktyle wypestkuj i pokrój lub porwij na małe kawałki.

2. Orzechy laskowe zmiel w blenderze lub w młynku do kawy (albo np. utrzyj w moździerzu na gładką pastę).

3. W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mielone orzechy laskowe i daktyle. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.

4. Dodaj sól i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.

5. Masę przesyp do formy (tu: silikonowa okrągła foremka o średnicy 17 cm – ZOBACZ) i dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

6. Schłodzony w lodówce torcik wyjmij z formy i ułóż na kratce. Pod kratką ustaw talerz, na który będzie spływać nadmiar polewy czekoladowej (ZOBACZ).

7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszaj – czekolada na polewę powinna być idealnie gładka (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).

8. Wylej czekoladę na środek ciasta i delikatnie rozprowadź po całej powierzchni np. silikonową łopatką, tak by polewa dokładnie pokryła ciasto wraz z bokami. Nadmiar czekolady spłynie na podstawiony pod spód talerz.

9. Udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich (ZOBACZ), a boki – płatkami kokosowymi (ZOBACZ).

10. Wstaw do lodówki na godzinę – do zastygnięcia czekolady.

11. Wierzch obsyp wiórkami z gorzkiej czekolady (ZOBACZ).

Smacznego!

Tort urodzinowy L_10

Tort urodzinowy L_11

Tort urodzinowy L_12

Tort urodzinowy L_07