Zapiekanka z brukwi.
Brukiew stanowi wspaniały materiał na zupę (przepis niebawem), pieczone frytki albo na przykład doskonałą zapiekankę we francuskim stylu. To nieco zmodyfikowany przepis na słynną gratin dauphinois. W mojej wersji z bogatszym dodatkiem ziół, a przede wszystkim z brukwią i rzepą, które zastępują tu tradycyjny składnik gratin, czyli ziemniaki. Możesz poprzestać na samej brukwi albo rzepę arbuzową zastąpić zwykłą (białą lub czarną). Każda z nich sprawdzi się tu bardzo dobrze.
Dojrzały szwajcarski ser Gruyère o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie to najlepszy wybór do zapiekanki. W razie potrzeby Gruyère możesz zastąpić cheddarem albo innym twardym serem dobrej jakości, który ładnie się topi.
Czytaj też: O manufakturze, w której powstaje Gruyère La Maison du Gruyere – Gruyères, Szwajcaria.
Zapiekanka z brukwi – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 700 g brukwi
- 4-5 małych rzep arbuzowych
- trochę ghee / masła klarowanego do natłuszczenia formy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek tymianku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek cząbru
- ok. 120 g Gruyere
- ok. 200 g śmietany 18% lub tłustszej
- gałka muszkatołowa
Zapiekanka z brukwi – PRZEPIS:
- Brukiew obierz ze skóry i za pomocą mandoliny pokrój w cienkie plasterki.
- Wyszoruj rzepy, a następnie (bez obierania) za pomocą mandoliny pokrój je w cienkie plasterki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Naczynie do zapiekania natłuść masłem.
- Ułóż naprzemiennie warstwy brukwi i rzepy (ZOBACZ). Plasterki powinny nieco na siebie zachodzić. Układaj kolejno warzywa, aż zużyjesz wszystkie plasterki.
- Co dwie warstwy oprósz warzywa solą, pieprzem, listkami tymianku oraz posiekanymi listkami rozmarynu i cząbru.
- Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go ze śmietaną. Dodaj resztę ziół, sporo pieprzu oraz trochę gałki muszkatołowej.
- Tak przygotowaną masę z sera i śmietany wyłóż na wierzch zapiekanki.
- Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 55-60 minut. Następnie zdejmij folię i piecz warzywa jeszcze przez ok. 10 minut tak, by wierzch ładnie się zrumienił.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2018)
Pysznie wygląda