Zapiekanka z brukwi.

Brukiew stanowi wspaniały materiał na zupę (przepis niebawem), pieczone frytki albo na przykład doskonałą zapiekankę we francuskim stylu. To nieco zmodyfikowany przepis na słynną gratin dauphinois. W mojej wersji z bogatszym dodatkiem ziół, a przede wszystkim z brukwią i rzepą, które zastępują tu tradycyjny składnik gratin, czyli ziemniaki. Możesz poprzestać na samej brukwi albo rzepę arbuzową zastąpić zwykłą (białą lub czarną). Każda z nich sprawdzi się tu bardzo dobrze.

Dojrzały szwajcarski ser Gruyère o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie to najlepszy wybór do zapiekanki. W razie potrzeby Gruyère możesz zastąpić cheddarem albo innym twardym serem dobrej jakości, który ładnie się topi.

Czytaj też: O manufakturze, w której powstaje Gruyère La Maison du Gruyere – Gruyères, Szwajcaria.

Zapiekanka z brukwi

Zapiekanka z brukwi

Zapiekanka z brukwi – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 700 g brukwi
  • 4-5 małych rzep arbuzowych
  • trochę ghee / masła klarowanego do natłuszczenia formy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek cząbru
  • ok. 120 g Gruyere
  • ok. 200 g śmietany 18% lub tłustszej
  • gałka muszkatołowa

Zapiekanka z brukwi – PRZEPIS:

  1. Brukiew obierz ze skóry i za pomocą mandoliny pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wyszoruj rzepy, a następnie (bez obierania) za pomocą mandoliny pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść masłem.
  5. Ułóż naprzemiennie warstwy brukwi i rzepy (ZOBACZ). Plasterki powinny nieco na siebie zachodzić. Układaj kolejno warzywa, aż zużyjesz wszystkie plasterki.
  6. Co dwie warstwy oprósz warzywa solą, pieprzem, listkami tymianku oraz posiekanymi listkami rozmarynu i cząbru.
  7. Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go ze śmietaną. Dodaj resztę ziół, sporo pieprzu oraz trochę gałki muszkatołowej.
  8. Tak przygotowaną masę z sera i śmietany wyłóż na wierzch zapiekanki.
  9. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 55-60 minut. Następnie zdejmij folię  i piecz warzywa jeszcze przez ok. 10 minut tak, by wierzch ładnie się zrumienił.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2018)

Zapiekanka z brukwi