Cataplana krok po kroku – łatwy przepis na portugalski klasyk.

Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie (uznawane za pierwowzór szybkowaru) przypominające muszlę, pękate UFO albo dwa nałożone na siebie i złączone zawiasami woki.

Dzięki możliwości szczelnego zamknięcia dwóch połówek naczynia, cataplana faktycznie działa jak szybkowar, przez co gotowana w niej potrawa zachowuje pełnię skondensowanego smaku i aromatu. W cataplanie można przyrządzić dosłownie każde jednogarnkowe danie, i choć używa się jej przede wszystkim do gotowania ryb i owoców morza, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć jej też do przygotowania mięsa albo wyłącznie warzyw.

Cataplana to również nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera, czyli patelnia do smażenia paelli). Każdą cataplanę – także tę, na którą przepis znajdziesz poniżej – można przygotować nie tylko w cataplanie, ale także w zwykłym garnku lub rondlu, chociaż… liczy się autentyczność, a dodatkowo prawdziwa cataplana to fajny gadżet przywołujący najlepsze wspomnienia z portugalskich wakacji 🙂

W przypadku duszenia dań w cataplanie obowiązują dwie podstawowe zasady:

(1) składniki układa się warstwowo, oraz

(2) używa się bardzo niewiele płynu – zwykle wystarcza tylko trochę wina. Składniki mają gotować się we własnych sokach. Podobnie jak w szybkowarze, nie otwieraj pokrywy w trakcie, by sprawdzić stan zawartości przed upływem przewidzianego czasu. Nie znaczy to oczywiście, że nie można przedłużyć gotowania, jeżeli któryś ze składników okaże się niegotowy – w takim przypadku po sprawdzeniu stanu potrawy wystarczy zamknąć cataplanę i gotować dalej.

Mój zestaw warzyw to propozycja, którą możesz modyfikować. Dobrze sprawdzą się także inne warzywa, np. pietruszka, seler naciowy, fenkuł, brukiew czy batat.

Kolejność układania warzyw w cataplanie lub garnku do pewnych granic może ulegać zmianom (np. marchew i seler bez problemu można zamienić miejscami), ale pomidory zawsze powinny znajdować się na dnie naczynia. Są najbardziej soczyste, a zawarta w nich woda sprawia, że składniki cataplany gotują się szybko i idealnie. Ziemniaki z kolei najlepiej ułożyć na samej górze (pod papryką). One są w cataplanie najważniejszym warzywem, a dzięki takiemu umiejscowieniu pięknie ugotują się na parze.

Po filety z suma sięgam kiedy tylko mam okazję, ale w razie potrzeby suma z powodzeniem zastąpi choćby dorsz (polędwica lub filet) albo inne mało ościste ryby o białym mięsie (najlepiej w postaci filetów bez skóry).

CATAPLANA KROK PO KROKU

CATAPLANA KROK PO KROKU

Cataplana krok po kroku – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
  • 1 czerwona cebula (lub zwykła)
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 filet z suma (może być również dorsz, miętus, etc.)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Cataplana krok po kroku – PRZEPIS:

*By zobaczyć zdjęcia krok po kroku – kliknij w poszczególne frazy

  1. W cataplanie ułóż kolejno warstwami: pokrojone pomidory, półtalarki cebuli, marchew posiekaną w cienkie plasterki, seler pokrojony w cienkie plasterki, ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, pokrojoną paprykę i chilli oraz grubo posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na wierzchu ułóż przekrojony na dwie części filet z suma.
  3. Wlej wino i porządny chlust oliwy.
  4. Zamknij cataplanę i gotuj około 20 minut.
  5. Zdejmij z ognia i odczekaj 3 minuty, zanim otworzysz cataplanę. Podawaj na gorąco.

CATAPLANA KROK PO KROKU

CATAPLANA KROK PO KROKU