Frytki z brukwi i batata. Z piekarnika, a do tego gotowe w kwadrans!

To pyszne frytki domowej roboty. Tradycyjny ziemniak nie musi być jedynym warzywem, z którego można przygotować pyszne frytki. Zdecydowałem się na równoczesne przygotowanie frytek z brukwi i batata, ale równie dobrze możesz poprzestać na jednym z tych warzyw (albo użyć np. pietruszki).

Batat jest dość słodki, a frytki z niego przygotowane są bardziej miękkie. Brukiew zachowuje sprężystość i lekko orzechowy smak. Obydwa rodzaje frytek różnią się zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji, a przez to całość jest po prostu ciekawsza.

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA

Kawałki warzyw powinny być konkretne, wyraźnie większe niż te zwykle serwowane w popularnych przybytkach masowego żywienia, zwanych potocznie fast foodami. Właśnie takie spore i grube frytki podaje się na przykład w restauracjach we Francji.

ZOBACZ: MOULES FRITES czyli mule z frytkami

Frytki będą doskonałe jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do drobiu czy ryb.

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA

Frytki z brukwi i batata – SKŁADNIKI:

  • 1 średni batat
  • 1/2 brukwi (brukiew jest generalnie sporych rozmiarów)
  • oliwa z oliwek
  • pimenton (mielona wędzona papryka)
  • sól gruboziarnista

Frytki z brukwi i batata – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Obranego batata pokrój po skosie na plastry, a następnie na grube frytki.
  3. Brukiew pokrój na plastry, a następnie na grube frytki.
  4. Wrzuć frytki do miski, wlej trochę oliwy extra vergine i dodaj wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj dłońmi.
  5. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim wyłóż pojedynczą warstwę frytek.
  6. Piecz do momentu, aż warzywa zmiękną (ok. 15-20 minut). Jeśli używasz elektrycznego piekarnika, w połowie pieczenia wyłącz dolną grzałkę, aby frytki za bardzo nie przypiekły się od spodu.
  7. Gotowe frytki posyp solą gruboziarnistą.

Smacznego!

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA

FRYTKI Z BRUKWI I BATATA