• kilka (tu: 5) różnokolorowych papryk
  • 1 papryczka habanero
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszona wędzona papryka (pimenton)
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 2-4 plasterki prosciutto (opcjonalnie)

Zupa z pieczonych papryk. Esencjonalna i pyszna.

To bardzo prosty przepis na zupę krem z pieczonych papryk.

Zupa jest bardzo esencjonalna, ponieważ wystarczy użyć do niej minimalnej ilości wody.

Habanero dodaje ostrości, a moja ukochana (właśnie tak!) suszona i mielona wędzona papryka – dodatkowego smaku i aromatu.

Danie może być w 100 % wegetariańskie, ale mięsożercy mogą wzbogacić je plasterkiem lub dwoma pysznej szynki parmeńskiej (prosciutto).

Zupa krem z papryk L_02

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Z papryk usuń gniazda nasienne i wewnętrzne białe błony, podziel je na mniejsze części i wrzuć do dużej brytfanki do zapiekania.

3. Dodaj przekrojoną na pół papryczkę habanero (bez błon i pestek), ząbki czosnku (nieobrane) i ćwiartki cebuli. Skrop oliwą, dokładnie wymieszaj, oprósz pieprzem i wędzoną papryką i wstaw do piekarnika na 45-50 minut, do momentu aż papryka zmięknie i nieco przypali się na krawędziach.

4. Nieco ostudzone upieczone warzywa (upieczony czosnek wcześniej obierz ze skórki) zmiksuj na gładko wraz z niewielką ilością wody, solidną szczyptą soli i pieprzu oraz suszoną wędzoną papryką.

5. Podgrzej zupę, przelej do miseczek, na wierzchu ułóż po 1-2 plasterki szynki (jeśli nie jesz mięsa, zrezygnuj z tego dodatku) i skrop oliwą.

Smacznego!

Zupa krem z papryk L_03

Zupa krem z papryk L_05

Zupa krem z papryk L_01