- kilka (tu: 5) różnokolorowych papryk
- 1 papryczka habanero
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- suszona wędzona papryka (pimenton)
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- 2-4 plasterki prosciutto (opcjonalnie)
Zupa z pieczonych papryk. Esencjonalna i pyszna.
To bardzo prosty przepis na zupę krem z pieczonych papryk.
Zupa jest bardzo esencjonalna, ponieważ wystarczy użyć do niej minimalnej ilości wody.
Habanero dodaje ostrości, a moja ukochana (właśnie tak!) suszona i mielona wędzona papryka – dodatkowego smaku i aromatu.
Danie może być w 100 % wegetariańskie, ale mięsożercy mogą wzbogacić je plasterkiem lub dwoma pysznej szynki parmeńskiej (prosciutto).
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Z papryk usuń gniazda nasienne i wewnętrzne białe błony, podziel je na mniejsze części i wrzuć do dużej brytfanki do zapiekania.
3. Dodaj przekrojoną na pół papryczkę habanero (bez błon i pestek), ząbki czosnku (nieobrane) i ćwiartki cebuli. Skrop oliwą, dokładnie wymieszaj, oprósz pieprzem i wędzoną papryką i wstaw do piekarnika na 45-50 minut, do momentu aż papryka zmięknie i nieco przypali się na krawędziach.
4. Nieco ostudzone upieczone warzywa (upieczony czosnek wcześniej obierz ze skórki) zmiksuj na gładko wraz z niewielką ilością wody, solidną szczyptą soli i pieprzu oraz suszoną wędzoną papryką.
5. Podgrzej zupę, przelej do miseczek, na wierzchu ułóż po 1-2 plasterki szynki (jeśli nie jesz mięsa, zrezygnuj z tego dodatku) i skrop oliwą.
Smacznego!
świetna. gęsta i aromatyczna, czyli taka, jaką najbardziej lubię!
Nie obieram upieczonych papryk ze skórki? Nie muszę?
Nie obieram, nie ma takiej potrzeby :-)