Frytki z brukwi i batata. Z piekarnika, a do tego gotowe w kwadrans!
To pyszne frytki domowej roboty. Tradycyjny ziemniak nie musi być jedynym warzywem, z którego można przygotować pyszne frytki. Zdecydowałem się na równoczesne przygotowanie frytek z brukwi i batata, ale równie dobrze możesz poprzestać na jednym z tych warzyw (albo użyć np. pietruszki).
Batat jest dość słodki, a frytki z niego przygotowane są bardziej miękkie. Brukiew zachowuje sprężystość i lekko orzechowy smak. Obydwa rodzaje frytek różnią się zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji, a przez to całość jest po prostu ciekawsza.
Kawałki warzyw powinny być konkretne, wyraźnie większe niż te zwykle serwowane w popularnych przybytkach masowego żywienia, zwanych potocznie fast foodami. Właśnie takie spore i grube frytki podaje się na przykład w restauracjach we Francji.
Frytki będą doskonałe jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do drobiu czy ryb.
Frytki z brukwi i batata – SKŁADNIKI:
- 1 średni batat
- 1/2 brukwi (brukiew jest generalnie sporych rozmiarów)
- oliwa z oliwek
- pimenton (mielona wędzona papryka)
- sól gruboziarnista
Frytki z brukwi i batata – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Obranego batata pokrój po skosie na plastry, a następnie na grube frytki.
- Brukiew pokrój na plastry, a następnie na grube frytki.
- Wrzuć frytki do miski, wlej trochę oliwy extra vergine i dodaj wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj dłońmi.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim wyłóż pojedynczą warstwę frytek.
- Piecz do momentu, aż warzywa zmiękną (ok. 15-20 minut). Jeśli używasz elektrycznego piekarnika, w połowie pieczenia wyłącz dolną grzałkę, aby frytki za bardzo nie przypiekły się od spodu.
- Gotowe frytki posyp solą gruboziarnistą.
Smacznego!
Rewelacyjne
świetne są takie frytki, tez czasami takie robię:)
Wyszły przepyszne :)
Super, pozdrawiam! :-)
Ale to piękne
Przepychota :D
Robię po raz kolejny i są absolutnie fantastyczne, choć trzeba pamiętać o jednej warstwie inaczej nie są chrupkie.
Cieszę się, że Ci smakują, pozdrawiam:-)
Jakie cudne!
Zrobiłem, doskonałe
Pięknie sfotografowane :)
WOW, wyglądają absolutnie obłędnie. Masz tu tyle cudownych zdjęć!
Dziękuję:-)