- 150 g gorzkiej czekolady do wypieków (80% kakao)
- 50 g mlecznej czekolady pitnej w proszku (bio, 30% kakao)
- 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: Surovital)
- 1 szklanka mleka 2% (tu: bez laktozy)
- 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (tu: organiczny Parker)
- 50 g orzechów brazylijskich
Domowa wytrawna nutella.
To trzeci autorski przepis Faceta i Kuchni na domową nutellę. Dwa poprzednie znajdziecie poniżej:
To przepyszny krem czekoladowy, którego podstawową bazę stanowi gorzka czekolada o zawartości 80% kakao. Naprawdę warto, polecam!
Gotowa sklepowa nutella to, wbrew nazwie, bardziej krem cukrowo-olejowy niż orzechowo-czekoladowy. Orzechy i czekolada stanowią w niej tylko 20% produktu. Ten krem czekoladowy składa się przede wszystkim z czekolady, którą uzupełnia mleko (tutaj: bez laktozy), orzechy i olej kokosowy, o którego zaletach możesz przeczytać TUTAJ.
Domową nutellę możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Tak przechowywany krem nie twardnieje, zachowując idealnie kremową konsystencję. Wszystkie zdjęcia przedstawiają czekoladę tuż po wyjęciu z lodówki. Użyta jako dodatek np. do naleśników (PRZEPIS), owsianki (PRZEPIS) albo tostów (PRZEPIS), lekko się „upłynnia”, tak jak typowy krem czekoladowy.
Domowa wytrawna nutella – PRZEPIS:
- Orzechy brazylijskie upraż na patelni.
- Oczyść orzechy ze skórek, które oddzielą się od nich podczas prażenia i rozetrzyj w moździerzu na możliwie gładką pastę.
- Czekoladę do wypieków w formie tabliczki lub pastylek rozpuść w kąpieli wodnej*. Nie zdejmując garnka z ognia, dodaj czekoladę pitną w proszku (użyłem TAKIEJ) i kakao (SUROVITAL). Dokładnie wymieszaj
- Dodaj olej kokosowy (użyłem TAKIEGO) i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj mleko – stopniowo, 2 x po 0,5 szklanki. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Zestaw czekoladę z ognia. Dodaj pastę z orzechów brazylijskich. Dokładnie wymieszaj. Czekolada powinna być dość gęsta, ale jednocześnie na tyle płynna, by można było przelać ją do naczynia.
- Przelej masę do naczynek, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
- Nutellę przechowuj w lodówce.
*na gazie postaw garnek z wodą, wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, postaw na garnku miskę na tyle dużą, by na nim ‚zawisła’ i nie dotykała wody, wrzuć czekoladę do miski, a ona pod wpływem gorącej pary, podgrzewającej miskę, rozpuści się.
Z podanych proporcji składników otrzymasz tyle nutelli, ile zmieści się w widocznych poniżej naczynkach (2 x 250 ml + 1 x ok. 100 ml):
Trzy dodatkowe uwagi:
*Krem jest bardziej wytrawny w porównaniu z pierwszym przepisem na nutellę, który znajdziesz TUTAJ, ale moim zdaniem nie wymaga dodawania cukru, ponieważ zarówno czekolada do wypieków, jak i czekolada w proszku zawierają w składzie cukier, dzięki czemu gotowy krem jest wystarczająco słodki.
**Jeśli podczas przygotowywania kremu próbujesz go, żeby sprawdzić jak smakuje, za każdym razem używaj nowej, czystej łyżki. Dlaczego? Enzymy zawarte w ślinie zmieniają konsystencję czekolady (rozrzedzają ją).
***Bardzo ważna jest jakość użytej czekolady. Z tanimi popularnymi czekoladami nie warto nawet próbować. Do przygotowania kremu nadaje się tylko dobrej jakości kuwertura / czekolada do wypieków.
Smacznego!
Ta wersja zdecydowanie najlepsza! Już sobie wyobrażam jej delikatnie wytrawny smak! Takie powinny być kremy kanapkowe ,a nie przesłodzone jak nutella ;)
Nie inaczej, pozdrawiam! :-)
Wygląda znakomicie :) sto razy lepiej niż oryginał ze sklepu :)
Też tak uważam. A do tego smakuje 1000x lepiej ;-)
zastanawiam sie czy mleko migdalowe nie byloby lepsze?
Kwestia uznania. Dodaję mleko bez laktozy (Candia), ale nie ma przeszkód, by użyć zamiennika dla nabiału, pozdrawiam!
Nie no, ideal!
Żebyś wiedziała! ;-)
I tą wersję zapisuję sobie w zakładce „ulubione” :). Dzięki
Smacznego! :-)
o kurcze .. świetnie !
Czy można użyć orzechów nerkowych zamiast brazylijskich?
Można oczywiście.
Czy można użyć orzechów nerkowych zamiast brazylijskich? Albo np. oleju z orzechów włoskich i orzechów włoskich zamiast brazylijskich?
Oleju kokosowego nie radze zastepowac innym, kokosowy ma szczegolne wlasciwosci, dzieki ktorym swietnie przechowuje sie w chlodziarce. Uzycie oleju z orzechow wloskich moze sprawic, ze krem nie wyjdzie tak, jak nalezy. Same orzechy mozna zastapic dowolnymi innymi, chociaz brazylijskie wyjatkowo latwo rozcieraja sie w mozdzierzu. Pozdrawiam
Orzechy brazylijskie są faktycznie pyszne,ale niestety większość które kupuję zawsze miały i nadal mają posmak pleśni i nie pomaga mycie ,ani parzenie ich.Więc zapewne wypróbuję z orzechami laskowymi lub nerkowcami.
Dobre orzechy brazylijskie mozna kupić w sieci Rossmann (paczkowane), pozdrawiam
E476 dusi! Czy chcecie zabijac ludzi?
To pytanie do takich firm, jak Wedel, Wawel i inni producenci pseudo-czekoladowego chłamu.
Bardzo smaczna i znacznie zdrowa od kupnej, dzięki za przepis
Cudo
O tak, taka domowa nutella to najwspanialsza rzecz na świecie :) a Twój przepis jest najlepszy, krem wychodzi idealny. Wszystkie inne wcześniej albo za mocno się zbrylały albo wyglądały jak płynne wymiociny. Facet robi nutellę idealną.
Bardzo mnie to cieszy:-)
Doskonale wygląda, a do tego jest nieporównanie zdrowsza. Aż wstyd nazywać to nutellą ?
To fakt:-)
Wow, zabieram się za ten krem dziś po pracy, prezentuje się niesamowicie
Cudowna i przepyszna, dzięki za super przepis
Jest doskonała, brazylijskie sprawdziły się znakomicie. Dotąd zawsze robiłam tylko z laskowych, przekonałeś mnie do brazyli :)
Żałuję, że zrobiłam… jest uzależniająco dobra, trudno oderwać się od jedzenia :O
zrobię! muszę wymienić mleko na roślinne bo córka uczulona na krowę, i jakoś zastąpić czekoladę mleczną w proszku… zastanawiam się jaka jest jej rola, czy wystarczy że dodam 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę cukru? to pewnie z grubsza skład takiej mlecznej czekolady w proszku? czy ona ma jeszcze spełniać rolę zagęstnika? wtedy może agar? będę wdzięczna za poradę jak uniknąć mleka aby nie zaszkodzić mocno Twojemu przepisowi
Mleko roślinne jest jak najbardziej OK jako zamiennik. Wystarczą 2 dodatkowe łyżki kakao i 1-2 łyżki cukru pudru. Agar zupełnie nie jest potrzebny, proszę nie dodawać!:-)
Nutella niestety ale smakuje fantastycznie. Ta robiona samemu jest równie dobra choć nie próbowałam wszystkich sposobów. w usa na przykład robią ją domowo i trochę inaczej smakuje, ma głębszy smak niż sklepowa. Teraz będę też chciała wyśrubować zrobić jakąś bez cukru rafinowanego ale nie wiem jeszcze jaki przepis, na pewno nieśliwkową.
Smakuje fantastycznie, ma taki głęboki orzechowy smak
MEGA SMAK, uwielbiam, a przepis zachowuję na wieczność. Dziękuję!!!
Smacznego!:-)