• 150 g gorzkiej czekolady do wypieków (80% kakao)
  • 50 g mlecznej czekolady pitnej w proszku (bio, 30% kakao)
  • 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: Surovital)
  • 1 szklanka mleka 2% (tu: bez laktozy)
  • 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (tu: organiczny Parker)
  • 50 g orzechów brazylijskich

Domowa wytrawna nutella.

To trzeci autorski przepis Faceta i Kuchni na domową nutellę. Dwa poprzednie znajdziecie poniżej:

NUTELLA Z ORZECHAMI I KOKOSOWĄ NUTĄNUTELLA DAKTYLOWA

To przepyszny krem czekoladowy, którego podstawową bazę stanowi gorzka czekolada o zawartości 80% kakao. Naprawdę warto, polecam!

Gotowa sklepowa nutella to, wbrew nazwie, bardziej krem cukrowo-olejowy niż orzechowo-czekoladowy. Orzechy i czekolada stanowią w niej tylko 20% produktu. Ten krem czekoladowy składa się przede wszystkim z czekolady, którą uzupełnia mleko (tutaj: bez laktozy), orzechy i olej kokosowy, o którego zaletach możesz przeczytać TUTAJ.

Domową nutellę możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Tak przechowywany krem nie twardnieje, zachowując idealnie kremową konsystencję. Wszystkie zdjęcia przedstawiają czekoladę tuż po wyjęciu z lodówki. Użyta jako dodatek np. do naleśników (PRZEPIS), owsianki (PRZEPIS) albo tostów (PRZEPIS), lekko się „upłynnia”, tak jak typowy krem czekoladowy.

Domowa wytrawna nutella

Domowa wytrawna nutella

Domowa wytrawna nutella – PRZEPIS:

  1. Orzechy brazylijskie upraż na patelni.
  2. Oczyść orzechy ze skórek, które oddzielą się od nich podczas prażenia i rozetrzyj w moździerzu na możliwie gładką pastę.
  3. Czekoladę do wypieków w formie tabliczki lub pastylek rozpuść w kąpieli wodnej*. Nie zdejmując garnka z ognia, dodaj czekoladę pitną w proszku (użyłem TAKIEJ) i kakao (SUROVITAL). Dokładnie wymieszaj 
    ROZPUSZCZANIE W KĄPIELI WODNEJ - ZDJĘCIE INSTRUKTAŻOWE
  4. Dodaj olej kokosowy (użyłem TAKIEGO) i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj mleko – stopniowo, 2 x po 0,5 szklanki. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Zestaw czekoladę z ognia. Dodaj pastę z orzechów brazylijskich. Dokładnie wymieszaj. Czekolada powinna być dość gęsta, ale jednocześnie na tyle płynna, by można było przelać ją do naczynia.
  6. Przelej masę do naczynek, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
  7. Nutellę przechowuj w lodówce.

Domowa wytrawna nutella

Domowa wytrawna nutella

*na gazie postaw garnek z wodą, wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, postaw na garnku miskę na tyle dużą, by na nim ‚zawisła’ i nie dotykała wody, wrzuć czekoladę do miski, a ona pod wpływem gorącej pary, podgrzewającej miskę, rozpuści się.

Z podanych proporcji składników otrzymasz tyle nutelli, ile zmieści się w widocznych poniżej naczynkach (2 x 250 ml + 1 x ok. 100 ml):

Domowa wytrawna nutella

Trzy dodatkowe uwagi:

*Krem jest bardziej wytrawny w porównaniu z pierwszym przepisem na nutellę, który znajdziesz TUTAJ, ale moim zdaniem nie wymaga dodawania cukru, ponieważ zarówno czekolada do wypieków, jak i czekolada w proszku zawierają w składzie cukier, dzięki czemu gotowy krem jest wystarczająco słodki.

**Jeśli podczas przygotowywania kremu próbujesz go, żeby sprawdzić jak smakuje, za każdym razem używaj nowej, czystej łyżki. Dlaczego? Enzymy zawarte w ślinie zmieniają konsystencję czekolady (rozrzedzają ją).

***Bardzo ważna jest jakość użytej czekolady. Z tanimi popularnymi czekoladami nie warto nawet próbować. Do przygotowania kremu nadaje się tylko dobrej jakości kuwertura / czekolada do wypieków.

Smacznego!

Domowa wytrawna nutella