- 3 sznycle z piersi indyka
- 100 g rukoli
- 3 łyżki kaparów
- słoik oliwek kalamata (Gaea, po odsączeniu - 180 g)
- 7 świeżych daktyli izraelskich wypestkowanych
- limonka
- oliwa extra vergine
- suszona ostra papryka
- pimenton (wędzona papryka)
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Kilka moich ulubionych smaków w jednej sałatce.
Uwielbiam lekko ostry smak rukoli, wielkie, mięsiste i słodkie izraelskie daktyle (to zdecydowanie moje ulubione suszone owoce), wyrazisty smak kaparów i oliwek, kwaskowatość limonki oraz wędzony posmak suszonej papryki.
Dlaczego nie połączyć tego wszystkiego w jednej sałatce? Wystarczy dodać jeszcze trochę chudego, pysznego, grillowanego mięsa indyka i gotowe.
1. Do miski wrzuć umytą i wysuszoną (w suszarce do sałaty) rukolę, podzielone na połówki i wypestkowane daktyle, kapary i oliwki (w całości – z pestkami).
2. Rozgrzej patelnię grillową. W międzyczasie posmaruj sznycle niewielką ilością oliwy, oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz wędzoną i ostrą papryką. Mięso będzie wystarczająco przyprawione, dlatego moim zdaniem nie trzeba używać soli (jeśli jesteś innego zdania – możesz ją dodać).
3. Usmaż sznycle z dwóch stron na patelni grillowej. Jeśli sznycle będą cienkie (a powinny być), nie zajmie to wiele czasu.
4. Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z limonki, oliwę oraz dwa rodzaje mielonej papryki. Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Użycie dressingu po dodaniu indyka do sałatki sprawi, że mięso za bardzo nim nasiąknie.
5. Usmażonego indyka pokrój na kawałki, dodaj do sałatki, wymieszaj i od razu podawaj.
Smacznego!
Połączenie daktyle i łosoś było świetne, więc ten przepis też na pewno sprawdzę. Dodawałam też figi, a jakoś wcześniej nie wpadłam na to, jak fajnie owoce łączą się z mięchem w sałatkach. Pozdrawiam :)
uwielbiam daktyle i rukolę, taką sałatkę z chęcią zjadłabym na obiad.
Taka sałatka pasuje też do pudełka lunchowego.
Pozdrawiam
Monika
Dla mnie rewelacja, uwielbiam nietuzinkowe sałatki
Podoba mi się takie połączenie, zrobię wkrótce, dzięki za inspirację
Fajnie zestawione składniki i moje ulubione daktyle!!!
Takie rzeczy mogę jeść codziennie