• 100 g płatków owsianych (50 g na porcję)
  • garść pestek dyni
  • garść orzechów brazylijskich
  • garść orzechów pecan
  • garść jagód goji
  • garść rodzynek
  • kilka moreli suszonych
  • kilka daktyli izraelskich
  • pestki granatu, porzeczki albo inne świeże lub mrożone owoce
  • 2 łyżki domowej nutelli (po 1 na porcję)
  • maślanka (ok. 700-750 ml na 2 porcje)

To najprostszy i najmniej angażujący czasowo przepis na owsiankę. Dla tych najbardziej zabieganych – jak znalazł.

Kiedy w tygodniu co rano musisz wstawać przed świtem (tak jak ja) i czas przygotowania śniadania starasz się ograniczyć w związku z tym do minimum, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

PRZEPIS NA DOMOWĄ NUTELLĘ

Wybierasz składniki, mieszasz, zalewasz – wg uznania – maślanką / mlekiem / sokiem / kefirem, wstawiasz do lodówki i już. W ciągu kilku godzin owsianka robi się sama.

1. W misce wymieszaj płatki owsiane i dowolne dodatki, które chcesz dodać do owsianki – suszone owoce (np. morele, daktyle, śliwki, rodzynki, żurawinę, goji, jagody inkaskie, etc.), orzechy, pestki dyni lub słonecznika, dobrej jakości sproszkowane gorzkie kakao, czekoladę albo nutellę własnej roboty, cynamon, kardamon… Użyj tego, co lubisz. Opcjonalnie, możesz dodać miód (jeśli wolisz słodkie).

Overnight oatmeal 2 L_02

2. Zalej całość maślanką albo mlekiem (tak jak TUTAJ), dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 4-5 godzin (najlepiej na całą noc). Płynu powinno być w naczyniu tyle, żeby dokładnie przykrywał zawartość.

3. Po wyjęciu owsianki z lodówki wymieszaj ją, dodaj świeże sezonowe owoce (tu: pestki granatu) i gotowe.

Smacznego!

Overnight oatmeal 2 L_06

Wersja na wynos (do pracy) wygląda tak:

1. Przed zalaniem maślanką:

Overnight oatmeal 2 L_03

2. Przed wstawieniem do lodówki:

Overnight oatmeal 2 L_04

3. Po wyjęciu z lodówki (im więcej czasu owsianka spędzi w lodówce, tym więcej płynu wchłonie):

Overnight oatmeal 2 L_05