• duża bułka drożdżowa (placek)
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżki cynamonu
  • 8-10 dużych izraelskich daktyli z pestkami

Konkretne i pyszne śniadanie dla co najmniej kilku głodomorów.

Nie jest to klasyczny tost francuski, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak inaczej nazwać to danie, a połączenie pieczywa, mleka i jajek najbardziej przypomina mi klasyczne francuskie pain perdu.

Do przygotowania tej słodkiej zapiekanki użyłem podłużnej bułki drożdżowej (w piekarni, w której ją kupiłem, zwanej plackiem drożdżowym – placek dzielony jest na odrywane kawałki), która nieco przypomina cieńszą prostokątną chałkę, jest jednak od chałki znacznie mniej słodka (zawiera w składzie trochę cukru, ale nie ma w niej na szczęście syropu g-f).

ZOBACZ JAK WYGLĄDA PLACEK DROŻDŻOWY UŻYTY DO TEGO PRZEPISU

By danie udało się idealnie, użyj naczynia do zapiekania* trochę większego niż bułka, którego ścianki będą od niej wyższe, dzięki czemu będzie można w całości zanurzyć ją w mleczno-jajecznej miksturze. W razie potrzeby poprzycinaj bułkę tu czy tam. ‚Całkowite zanurzenie’ bułki jest ważne. Dzięki temu drożdżówka w pełni nasiąknie płynną masą i po upieczeniu będzie bardzo miękka i delikatna.

Tost francuski daktyle L_01

Danie jest naprawdę sycące i dość kaloryczne, dlatego porcja dla 1 osoby nie powinna być zbyt solidna.

Ta propozycja to posiłek dla minimum czterech dorosłych głodnych osób albo dla całej, nawet bardziej licznej rodziny. Zakładam, że dziecko zjadłoby zdecydowanie mniej niż 1/4 porcji. Jeśli zostanie Ci kawałek tego mega-tosta, schowaj go do lodówki i zjedz później albo następnego dnia. Schłodzony smakuje nieco inaczej, ale jest równie dobry, co w wersji na ciepło (niektórzy twierdzą, że nawet lepszy).

Tost francuski daktyle L_04

Tost francuski daktyle L_08

*Użyłem ceramicznego wyjmowanego wkładu do slowcookera o pojemności nieco ponad 5 litrów.

1. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, miód, wanilię i cynamon. Wymieszaj i odstaw.

2. Naczynie do zapiekania o wysokich ściankach (koniecznie wyższych niż bułka) natłuść olejem kokosowym (lub masłem).

3. Przekrój placek wzdłuż na pół. Połówkę ułóż w naczyniu, a na niej porozkładaj połowę daktyli, uprzednio wypestkowanych i porwanych na kawałki.

4. Zalej bułkę połową mleka wymieszanego z jajkami i przykryj drugą połówką bułki.

5. Rozłóż na wierzchu pozostałe daktyle, porwane na połówki i wlej resztę mleczno-jajecznej mikstury.

6. Dociśnij dłońmi bułkę tak, żeby całkowicie zanurzyła się w mleku. W razie potrzeby (np. gdy bułka zacznie lekko wypływać na powierzchnię) przyciśnij ją czymś płaskim tak, by cała się zanurzyła. Można użyć do tego celu np. ceramicznej podstawki pod garnek.

7. Wstaw naczynie do lodówki na całą noc.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw naczynie do pieca na pół godziny. Danie będzie gotowe, gdy tost zrumieni się na zewnątrz, a masa całkowicie się zetnie. Jeśli górna część zrumieni się odpowiednio, a masa wokół bułki nie będzie jeszcze ścięta (sprawdź to przy pomocy łopatki), przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na kolejnych kilka minut.

9. Gotową zapiekankę odstaw na kilka minut do przestygnięcia… i zajadaj ;-)

Smacznego!

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY NA FRANCUSKIE TOSTY (PAIN PERDU)

Tost francuski daktyle L_03

Tost francuski daktyle L_02

Tost francuski daktyle L_08