• 100 g płatków owsianych
  • 2 spore garście orzechów
  • 3-4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • cynamon, kakao lub czekolada
  • mleko lub maślanka
  • żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele, daktyle, figi, goji

To najprostszy i najmniej angażujący czasowo przepis na owsiankę. Dla tych najbardziej zabieganych jak znalazł.

Kiedy w tygodniu co rano musisz wstawać przed świtem, tak jak ja, i czas przygotowania śniadania starasz się ograniczyć do minimum, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Wybierasz składniki, mieszasz, zalewasz mlekiem / sokiem / maślanką / kefirem, wstawiasz do lodówki i już.

INNE PRZEPISY NA PYSZNE OWSIANKI

1. W misce wymieszaj płatki owsiane i dowolne dodatki, które chcesz dodać do owsianki – suszone owoce, orzechy, pestki dyni albo słonecznika, dobrej jakości sproszkowane gorzkie kakao albo czekoladę, cynamon. Opcjonalnie, możesz dodać miód (jeśli lubisz słodkie).

Overnight oatmeal L_01

Overnight oatmeal L_02

2. Zalej całość mlekiem albo maślanką, dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie i wstaw owsiankę do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Płynu powinno być w naczyniu tyle, żeby dokładnie przykrywał zawartość.

Overnight oatmeal L_03

3. Po wyjęciu owsianki z lodówki, wymieszaj, dodaj świeże sezonowe owoce (tu: z uwagi na porę roku ananas i pestki granatu), i gotowe.

Overnight oatmeal L_11

Overnight oatmeal L_14

Smacznego!

I jeszcze wersja na wynos:

Overnight oatmeal L_05

Overnight oatmeal L_06

Overnight oatmeal L_07

Overnight oatmeal L_08