- 100 g płatków owsianych
- 2 spore garście orzechów
- 3-4 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- cynamon, kakao lub czekolada
- mleko lub maślanka
- żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele, daktyle, figi, goji
To najprostszy i najmniej angażujący czasowo przepis na owsiankę. Dla tych najbardziej zabieganych jak znalazł.
Kiedy w tygodniu co rano musisz wstawać przed świtem, tak jak ja, i czas przygotowania śniadania starasz się ograniczyć do minimum, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Wybierasz składniki, mieszasz, zalewasz mlekiem / sokiem / maślanką / kefirem, wstawiasz do lodówki i już.
1. W misce wymieszaj płatki owsiane i dowolne dodatki, które chcesz dodać do owsianki – suszone owoce, orzechy, pestki dyni albo słonecznika, dobrej jakości sproszkowane gorzkie kakao albo czekoladę, cynamon. Opcjonalnie, możesz dodać miód (jeśli lubisz słodkie).
2. Zalej całość mlekiem albo maślanką, dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie i wstaw owsiankę do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Płynu powinno być w naczyniu tyle, żeby dokładnie przykrywał zawartość.
3. Po wyjęciu owsianki z lodówki, wymieszaj, dodaj świeże sezonowe owoce (tu: z uwagi na porę roku ananas i pestki granatu), i gotowe.
Smacznego!
I jeszcze wersja na wynos:
Prosto szybko i smacznie ! Owsianka nie dość że zdrowa to i pyszna ,a do tego łatwa w wykonaniu ;)
Bardzo podoba mi się ta wersja na wynos ! Kiedyś przetestuję :)
sama często tak robię :) juz myślałam, że to tylko mój sposób
Uwielbiam owsiankę! Jednak nie miałam pojęcia, że tak można ;P na pewno spróbuje. pozdrawiam :)
Najlepsze śniadanie dla zabieganych :-)
Smacznego :)