• Jeden duży naleśnik na 2 osoby:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (tu: wloska 00)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: Surovital)
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • cynamon
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia
  • ok. 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Dutch Baby, czyli gruby naleśnik z pieca. Tym razem z dodatkiem pysznego kakao i wiśni. Lepiej być nie może!

Ten przepis to inna wersja Dutch Baby (Dutch Baby w wydaniu z gruszkami i porzeczkami znajdziesz tu: PRZEPIS), czyli świetnego naleśnika przygotowywanego w piecu, zwanego także German pancake.

Co ciekawe, danie narodziło się za Wielką Wodą, a jego nazwa wzięła się od niemieckich imigrantów (nie holenderskich, wbrew pozorom), którzy przybyli do Ameryki. Tym razem do Dutch Baby użyłem jednego większego naczynia (patelni z odpinaną rączką) i sporej ilości wiśni. Owoce obciążyły ciasto na tyle, że nie wyrosło ono tak mocno jak zazwyczaj, natomiast smak wszystko rekompensuje.

Do naleśnika nie dodałem cukru, poza odrobiną cukru pudru do oprószenia. Smak najlepszego gorzkiego kakao z ziaren Criollo i kwaskowatych wiśni świetnie się równoważy.

Dutch Baby czekolada L_09

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw na 10 minut do piekarnika okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.

3. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową oraz cynamon i sól.

4. Dodaj kakao i wymieszaj, a następnie dodaj przesianą przez sito mąkę. Najlepiej dodawać mąkę po trochu, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj roztopione masło (roztop je na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.

5. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej trochę roztopionego masła i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by masło dokładnie pokryło dno i ścianki.

6. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni wiśnie i wstaw całość do piekarnika na ok. 25 minut.

7. Gotowe danie oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Dutch Baby czekolada L_04

Dutch Baby czekolada L_08

Dutch Baby czekolada L_12