• 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki np. kasztanowej, owsianej lub nawet pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego muscovado albo palmowego)
  • cukier puder
  • 1 dojrzała gruszka
  • trochę porzeczek (tu: białe, zebrane latem i zamrożone)

Dutch Baby, czyli nietypowo przygotowany naleśnik z pieca. Świetnie wygląda i znakomicie smakuje.

Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu dań, istnieje co najmniej kilka metod przygotowania Dutch baby.

Naleśnik ten może występować w stanie „czystym”, czyli jedynie posypany cukrem pudrem albo z dowolnymi dodatkami, np. owocowymi.

Użyłem bardzo dojrzałej gruszki, której jednak nie zapiekałem od samego początku, ponieważ chciałem, by jej kawałki pozostały dość mięsiste, oraz słodkich białych porzeczek, które zamroziłem w sezonie.

Dutch baby prezentuje się naprawdę świetnie, a do tego wybornie smakuje. Polecam, warto spróbować!

Dutch baby L_11

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Gruszkę obierz ze skóry i pokrój na dość cienkie, podłużne kawałki. Wrzuć do miski, posyp dwiema łyżkami cukru (tu: cukier palmowy), wymieszaj i odstaw.

3. Wstaw do piekarnika na 10 minut dwa naczynia do zapiekania. Użyłem tu dwóch kwadratowych naczynek o wymiarach 17×17 cm. W razie potrzeby można użyć jednego większego.

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową oraz cynamon i sól. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dodaj roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję.

5. Wyciągnij naczynia z piekarnika, wlej do nich trochę roztopionego masła i ostrożnie przechyl je w każdą stronę, tak by masło dokładnie pokryło dno i ścianki.

6. Do każdego naczynia wlej połowę ciasta i wstaw do piekarnika na 12 minut.

7. Wyjmij naczynia z piekarnika, wyłóż na środek każdej porcji po kilka kawałków gruszki wraz z sosem, który powstał w misce pod wpływem cukru. Ponownie wstaw do piekarnika, obniż temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.

8. Gotowe porcje posyp porzeczkami i cukrem pudrem.

Link do drugiej wersji Dutch Baby poniżej:

CZEKOLADOWY DUTCH BABY Z WIŚNIAMI

Smacznego!

Dutch baby L_02

Dutch baby L_09

Dutch baby L_14