• 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej (można zastąpić pszenną)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego (albo masła) plus trochę do natłuszczenia naczynek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • ok. 500 g śliwek
  • 4 świeże figi
  • ocet balsamiczny
  • 1 łyżka miodu

Dutch Baby z duszonymi śliwkami i figami albo szalone naleśniki z pieca.

Kiedy wrzuciłem na FiK-owy fanpage zdjęcie przedstawiające wyrastanie rzeczonych naleśników w piecu (ZOBACZ), spora część czytelników typowała karpatkę, stwierdzając, że „tylko karpatka tak wyrasta”. Otóż, nie tylko;-)

Tak szaleje w piecu także Dutch Baby, czyli klasyczny naleśnik, przygotowywany jednak w nieco inny sposób, to jest z ciasta wylanego wprost do rozgrzanego naczynia, a następnie krótko pieczony w piekarniku. Po wyjęciu z pieca naleśnik dość szybko opada, ale to żaden powód do zmartwień:-) Dutch Baby smakuje znakomicie bez żadnych dodatków, ale z owocami, choćby świeżymi sezonowymi uduszonymi na patelni, jest jeszcze lepszy.

Użyłem tu ponownie mąki kasztanowej, najlepszej do takich przepisów. Jeśli Ty nie stronisz od glutenu, spokojnie możesz użyć także mąki pszennej, tak jak w mojej wcześniejszej (sprzed ery bez glutenu) wersji tego dania: Dutch Baby z gruszkami i porzeczkami.

Do sosu wykorzystałem małe śliwki „lubaszki” (to bliscy krewni mirabelek – ZOBACZ), ale możesz rzecz jasna użyć śliwek dowolnej odmiany.

Dutch Baby sliwki figi L_06

Dutch Baby sliwki figi L_02

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut dwa naczynia do zapiekania. Użyłem tu dwóch kwadratowych naczynek o wymiarach 17×17 cm. W razie potrzeby można użyć jednego większego (ZOBACZ).

3. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową oraz cynamon i sól. Dodaj przesianą przez sito (koniecznie!) mąkę kasztanową. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dodaj roztopiony tłuszcz (olej kokosowy albo masło – 2 łyżki) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć płynną naleśnikową konsystencję.

4. Wyciągnij naczynia z piekarnika, wlej do nich trochę roztopionego tłuszczu i ostrożnie przechyl je w każdą stronę, tak by olej / masło dokładnie pokrył dno i ścianki.

5. Do każdego naczynia wlej połowę ciasta i wstaw do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz naleśniki jeszcze przez ok. 10 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).

Gotowe, wyrośnięte naleśniki powinny wyglądać tak:

Dutch Baby sliwki figi L_10

6. W międzyczasie przygotuj sos. W rondlu podsmaż wypestkowane i pokrojone śliwki oraz świeże figi wraz z miodem i chlustem octu balsamicznego. Duś całość, aż uzyskasz pożądaną konsystencję sosu i odparujesz odpowiednią ilość wody. Nie mieszaj zbyt często, ponieważ wówczas owoce puszczą więcej soku. Jeśli obawiasz się, że naleśniki upieką się zbyt szybko, a owoce nie będą jeszcze wtedy gotowe, sos możesz przygotować wcześniej, a później tylko go podgrzać.

7. Wyjmij naczynia z piekarnika, wyłóż na środek każdego naleśnika porcję sosu i podawaj. Uwaga: bardzo gorące!

Smacznego!

Dutch Baby sliwki figi L_08