- ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
- ok. 30 g suszonej morwy w czekoladzie (Surovital)
- pół dużego słodkiego granatu
- 2/3 szklanki mleka (tu: bez laktozy)
Owsianka raz jeszcze, tym razem ze słodkim granatem z Kalifornii.
Granaty kalifornijskie są wyraźnie większe od innych (ten z obrazka ma 39 cm w obwodzie), a do tego zdecydowanie słodsze i o znacznie bardziej intensywnym kolorze pestek.
Z uwagi na słodycz takiego granatu, nie ma potrzeby dosładzać owsianki miodem czy cukrem.
1. Do niedużego garnka wlej mleko i zagotuj.
2. Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane, zamieszaj i pogotuj chwilę na małym ogniu.
3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj większość morwy w czekoladzie, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty (pod wpływem temperatury morwa w czekoladzie lekko się rozpuści).
4. Dodaj do garnka większość pestek granatu*, wymieszaj i przełóż do miseczek. Porcje posyp dodatkowo odrobiną pestek i kilkoma morwami w czekoladzie.
*Jak łatwo wydobyć pestki z granatu: przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony, energicznie uderzaj łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.
Smacznego!
Wygląda pysznie, choć granat średnio pokazuje dla mnie do owsianki ;)
Sporo tracisz, bo pasuje doskonale, ale powinien byc dojrzaly i slodki. Blade, kwasne i twarde pestki granatow marketowych w zadnej postaci nie sa smaczne.
Owsianka ! Najlepsza propozycja na śniadanie :)
Ale granatu nie lubię obierać bo po tym cholerstwie wyglądam jak po ospie wietrznej ;)
Jak łatwo wydobyć pestki z granatu: przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony, energicznie uderzaj łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem. Easy ;-)
Uwielbiam granaty, fajny przepis…