- ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
- 2 garście suszonej żurawiny
- cantucci (2-3 sztuki)
- 2/3 szklanki mleka (2%)
Zamieńcie płatki śniadaniowe na owsiankę.
Do owsianki nie dodaję cukru – słodkie cantucci z powodzeniem go zastępują.
1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.
2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i żurawinę, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.
3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, dorzućcie do niego cantucci, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.
4. Cantucci zmiękną pod wpływem ciepła. Przed podaniem podzielcie je łyżką na mniejsze kawałki i zamieszajcie.
Sprawdźcie też inne przepisy na owsiankę – z goji i orzechami oraz z cynamonem i gruszką.
owsiankę jem prawie codziennie i nie gotuję jej, tylko wsypuję do termosu obiadowego, dodaję szczyptę soli i ew. suszone owoce lub nie i zalewam wrzątkiem. Po kilkunastu minutach otwieram, dodaję mleko i wszystko. Czasami zamiast mleka i suszonych owoców dodaję mus jabłkowy. Smacznego.
Kwestia metodologii. Ja termosów używam tylko w górach ;-)
Czy jest na blogu przepis na cantucci? Nie mogę znaleźć
Czy do tej owsianki dodałeś kupione?
Szukałam przepisu na cantucci w sieci i wszystkie są z dodatkiem mąki?
Jak je zrobić bez mąki? Jakie proporcje?
Nie ma, w owsiance sprzed wieków używałem gotowych. Nie próbowałem piec bezglutenowych cantucci, glutenowych tym bardziej nie;-) Może kiedyś je zrobię i wtedy – jeżeli będzie czym się chwalić – opublikuję przepis.