• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • ok. 40 g suszonych jagód goji (Surovital)
  • ok. 8-10 orzechów laskowych w surowej czekoladzie (Surovital)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)

Owsianka – zdrowe, pożywne, szybkie i proste śniadanie, które można wzbogacać dowolnymi dodatkami.

Jagody goji, jako jeden z przykładów tzw. super food, zyskały ostatnio w naszym kraju niemałą popularność. Na rynku azjatyckim zwane ‚czerwonym diamentem’, stanowią cenne źródło białek, przeciwutleniaczy, aminokwasów, przeszło 20 rodzajów witamin i minerałów oraz żelaza.

Owsianki nie dosładzam. Jagody goji i czekolada same w sobie są wystarczająco słodkie.

1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.

2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i jagody goji, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.

3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.

4. W międzyczasie, rozgniećcie w moździerzu kilka orzechów w czekoladzie – większość dodajcie bezpośrednio do garnka i wymieszajcie – pod wpływem temperatury owsianki kawałki czekolady rozpuszczą się. Resztą posypcie gotowe porcje owsianki w miseczkach.

Smacznego!